Την 4η διαδοχική (ήπια) πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως λόγω του +2,61% της Δευτέρας, το τελικό εβδομαδιαίο κλείσιμο ήταν θετικό (+0,69%) για το Γενικό Δείκτη, αν και οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,41%.
Ήταν μια εβδομάδα όπου επιβεβαιώθηκε η αδυναμία πειστικής υπέρβασης της ζώνης ψυχολογίας των 800 μονάδων με το Γενικό Δείκτη να φτάνει έως το υψηλό των 803,94 μονάδων ενδοσυνεδριακά την περασμένη Τρίτη, όμως έκτοτε κύλησε χαμηλότερα σταθεροποιούμενος στην περιοχή των 780 μονάδων.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος το 5ήμερο ήταν αυξημένος καθώς ανήλθε στα 60,40 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 7,9% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, ενώ παρά το ήπια αρνητικό κλείσιμο του Γ.Δ. το τελευταίο 4ήμερο, το trading και το επιμέρους ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τίτλους του Large αλλά και του Mid Cap, ήταν υπαρκτό.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά μάζεψε την πλειονότητα της πτώσης – διόρθωσης του Ιανουαρίου, όμως φαίνεται πως χρειάζονται ισχυρότεροι και πιο ξεκάθαροι καταλύτες για μια πειστική κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες. Βαδίζοντας ήδη προς τη λήξη του πρώτου διμήνου του 2021 με… προίκα το νέο lockdown, το κλείσιμο του εμπορίου, το παρατεταμένο λουκέτο στην εστίαση και την εν γένει «ακύρωση» πολλών εκφάνσεων της οικονομικής δραστηριότητας, είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι (και) το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους είναι χαμένο.
Το χαμένο πρώτο τρίμηνο
Η ελληνική οικονομία πληρώνει ακριβά το… μάρμαρο, καθώς το 2ο κύμα της πανδημίας εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια δημιουργικής ανασύνταξης και εξωστρέφειας. Η Ελλάδα έχει τεράστια εξάρτηση από τον τουρισμό, ο οποίος και το 2021 βαδίζει στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς ερωτηματικά υπάρχουν και το κατά πόσο θα υπάρξει κίνηση και στο 2ο τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των εμβολίων σε όλες τις χώρες που τροφοδοτούν την Ελλάδα τουριστικά, όπως Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία κ.α. θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο η σεζόν μπορεί να διασωθεί από το 2ο εξάμηνο του 2021.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το χτύπημα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία το 2020 ήταν τεράστιο και πιστοποιείται και με αριθμούς, καθώς χάθηκε τζίρος 41,6 δισ. ευρώ από την αγορά.
Μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, διαθέσεις για νέα σοβαρά ρίσκα στο Χ.Α. δεν υπάρχουν, με την αγορά μάλιστα να κλείνει ήπια πτωτικά την Παρασκευή, μολονότι τόσο οι ευρωπαϊκοί, όσο και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται θετικά! Μια ακόμη πιστοποίηση ότι το Χ.Α. κινείται ουσιαστικά ερήμην του διεθνούς κλίματος.
Τα… ντεσού της συνεδρίασης
Την Παρασκευή λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 791,42 μονάδες με οριακή πτώση 0,10% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 781,11 μονάδες (-0,14%), ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 790,00 μονάδες (+0,99%). Ο FTSE 25 είχε οριακή άνοδο 0,03%, ο Mid Cap είχε άνοδο 0,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,99%, ύστερα από 3ήμερο πτώσης με απώλειες περί το 6%. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη καθώς ανήλθε στα 71,34 εκατ. ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή να διακινεί 17,56 εκατ. ευρώ (!!), το ΟΠΑΠ 10,83 εκατ. ευρώ και τη ΔΕΗ 9,11 εκατ. ευρώ.
Χτύπημα από το Τέξας
Κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας ήταν οι ισχυρές πιέσεις στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο Τέξας με τη διακοπή της λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων. Πιο συγκεκριμένα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 10,74% στα 12,30 ευρώ, ενώ η μητρική ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με απώλειες 6,44% στα 7,70 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η Τέρνα Ενεργειακή επίσημα προς το Χ.Α., ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών, με επαπειλούμενες εκτεταμένες σοβαρές ζημιές, τραυματισμούς και απώλεια ζωών, λόγω παρατεταμένων πολικών θερμοκρασιών, ισχυρής χιονόπτωσης και παγωμένης βροχής. Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση με την κακοκαιρία στο Τέξας την επόμενη εβδομάδα, όπου θα υπάρξει και νέα ενημέρωση της εταιρίας.
Στο ταμπλό
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 25 μετοχές του Large Cap, οι 16 έκλεισαν με άνοδο έναντι μόλις 8 με πτώση και μιας χωρίς μεταβολή (ΕΥΔΑΠ), αλλά παρ’ όλα αυτά, το -0,41% της Coca Cola HBC αλλά και οι πιέσεις στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, έφεραν αρνητικό κλείσιμο στο Γ.Δ. και στον FTSE 25.
Για άλλη μια συνεδρίαση ξεχώρισε η μετοχή της ΔΕΗ που είχε άνοδο 3,09% φτάνοντας στα 9,33 ευρώ που είναι νέα υψηλά 6,5 περίπου ετών, ενώ από την αρχή του έτους ενισχύεται ήδη κατά 21%. Στο +3,50% και η Viohalco, +2,52% η Fourlis. Kέρδη είχαν και οι Πειραιώς Financial, Jumbo, Eurobank, Τιτάν, Aegean Airlines, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος.
Στον Mid Cap, ξεχώρισε ξανά η Cenergy Holdings με άνοδο 6,19% μετά την ανάληψη του έργου καλωδίων υψηλής τάσης στη Γαλλία από τα Ελληνικά Καλώδια. Στο σύνολο της αγοράς, 61 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 43 με πτώση.