Μπορεί στις ανοδικές κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών το Χ.Α. να δυσκολεύεται να ακολουθήσει, όμως στις πτωτικές συνεδριάσεις, όπως σήμερα, η ελληνική αγορά ακολουθεί πιστά το… δόγμα, πιστοποιώντας τις εγγενείς αρρυθμίες αλλά και την αδυναμία διαμόρφωσης ενός σοβαρού momentum πειστικής κίνησης πάνω από τις 800 μονάδες.
Η ελληνική αγορά, ασχέτως με το ράλι μερικής αποκατάστασης του τελευταίου διμήνου του 2020, εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά αποκομμένη από το διεθνές κλίμα, υστερώντας καταφανώς έναντι όλων των διεθνών δεικτών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται πλησίον των ιστορικών υψηλών τους. Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει μια ρηχή, περιφερειακή αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται πρωτίστως… τυχοδιωκτικού τύπου χαρτοφυλάκια, που εσχάτως αναλώνονται στις βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεις ολίγων συνεδριάσεων.
Coronavirus-effect
Βεβαίως, η μεγάλη εικόνα – σύμφωνα με τους αναλυτές – είναι ότι χάνεται και το πρώτο τρίμηνο του 2021 για την ελληνική οικονομία, καθώς το 2ο κύμα της πανδημίας εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια δημιουργικής ανασύνταξης και εξωστρέφειας. Η Ελλάδα έχει τεράστια εξάρτηση από τον τουρισμό, ο οποίος και το 2021 βαδίζει στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς ερωτηματικά υπάρχουν και το κατά πόσο θα υπάρξει κίνηση και στο 2ο τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των εμβολίων σε όλες τις χώρες που τροφοδοτούν την Ελλάδα τουριστικά, όπως Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία κ.α. θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο η σεζόν μπορεί να διασωθεί από το 2ο εξάμηνο του 2021.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το χτύπημα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία το 2020 ήταν τεράστιο. Πιστοποιείται μάλιστα με αριθμούς, καθώς χάθηκε τζίρος 41,6 δισ. ευρώ από την αγορά. Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το έτος 2020 κατήλθε στα 266 δισ. ευρώ έναντι 307,7 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας πτώση 13,5%. Εύλογα, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 53,4%, μεταξύ των ετών 2020 και 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης.
Στο ταμπλό
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τις αβεβαιότητες για την πορεία του τουρισμού και φέτος να είναι κυρίαρχες, το ελληνικό χρηματιστήριο αρέσκεται μόνο σε κινήσεις περιορισμένου ρίσκου και καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης. Μπορεί η αγορά να απομακρύνθηκε γρήγορα την περιοχή των 740 – 750 μονάδων, όμως δυνάμεις πειστικής υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση.
Βεβαίως, σε μια τόσο ρηχή και εύκολα «χειραγωγούμενη» αγορά, αν προκύψουν κάποιες ισχυρές αγορές σε τίτλους με μεγάλο ειδικό βάρος, τότε εύκολα μπορεί να αλλάξει η εικόνα προς το θετικότερο. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 788,75 μονάδες με απώλειες 0,90%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 796,58 μονάδες (+0,08%) περίπου 40 λεπτά μετά την έναρξη και χαμηλό στις 785,31 μονάδες (-1,33%) γύρω στις 15:30 μ.μ.
O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,14%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 1,80%. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι της χθεσινής συνεδρίασης καθώς ανήλθε στα 68,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,77 εκατ. ευρώ (το 19% του συνόλου) ήταν πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Alpha Bank και Πειραιώς.
Τα βαριά χαρτιά
Ο ΟΠΑΠ δέσποσε από πλευράς συναλλαγών με 14 εκατ. ευρώ, με δεύτερο τον ΟΤΕ που διακίνησε 10,54 εκατ. ευρώ και τρίτη τη ΔΕΗ με 7,02 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η ΔΕΗ με νέα άνοδο 3,25% και νέα υψηλά έξι και πλέον ετών τα 8,72 ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ κέρδισε ό,τι έχασε χθες, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,30%. Στις τράπεζες, οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι, οδηγώντας την Πειραιώς στο -4,52%, την Alpha Bank στο -2,94%, τη Eurobank -1,05%, ενώ την καλύτερη εικόνα εξακολουθεί να έχει η Εθνική που υποχώρησε κατά 0,95%. Στον Mid Cap ξεχώρισε το +6,21% της Intracom Holdings, ενώ στο σύνολο της αγοράς 67 μετοχές υποχώρησαν έναντι 36 που κινήθηκαν ανοδικά.