Το φράγμα των 50,000 δολαρίων έσπασε σήμερα το Bitcoin, κινούμενο παράλληλα με το ράλι των εμπορευμάτων και αντλώντας από τον πακτωλό ρευστότητας που έχουν ρίξει στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες προκαλώντας spillover effect το οποίο επεκτείνεται σε assets εκτός πραγματικής οικονομίας, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν αποδόσεις ανεξαρτήτως ρίσκου.
Οι πλατφόρφες risk-sharing που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες για την απορρόφηση των κραδασμών της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, συμβάλλουν καθοριστικά στη διάχυση ρευστότητας από τα χρηματιστήρια και τις αγορές μετοχών, στα εμπορεύματα και στα κρυπτονομίσματα. Έτσι ο “βασιλιάς” της αγοράς των cryptocurrencies, το Bitcoin, σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ στα 50,000 δολάρια.
Μετά τη διάσπαση των 50,000 δολαρίων το Bitcoin υποχώρησε καθώς εμφανίστηκαν πωλητές, οδηγώντας την τιμή σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Η δυναμική του ράλι όμως δεν έχει χαθεί. Παραδοσιακά, άλλωστε, “μετά τα ρεκόρ σειρά έχει το ταμείο”.
Γιατί καλπάζει το Bitcoin
Το ρίσκο για επενδύσεις σε cryptocurrencies είναι μεν υψηλό, αλλά διαχειρίσιμο με βάση τις αποδώσεις που έχουν επιτευχθεί σε μετοχές, παράγωγα και εμπορεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επίσης, η μακρά περίοδος διατήρησης των υποστηρικτικών μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής παγκοσμίως, προσφέρουν προβλεψιμότητα που αντισταθμίζει μέρος του αναλαμβανόμενου κινδύνου.
Επίσης, το ρίσκο επενδύσεων στα cryptocurrencies, βαίνει προοδευτικά μειούμενο καθώς συζητούνται όλο και εντονότερα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Έτσι δημιουργείται δυναμική εδραίωσής των cryptocurrincies γεγονός που θα απελευθερώσει τις προοπτικές των κρυπτονομισμάτων που θα αποφασίσουν να αποδεχθούν το ευρύτερο πλαίσιο.
Εσχάτως θέσεις στο Bitcoin αναλαμβάνουν μέχρι πρότινος φανατικοί πολέμιοι του. Αυτό από μόνο αποτελεί στοιχεία ενδυνάμωσης του ράλι. Ωστόσο, τα χρηματιστηριακά ράλι είθισται να ολοκληρώνονται μόλις επιβιβάζονται οι πλέον δύσπιστοι…