Με ομολογία αποτυχίας της Πολιτικής Προστασίας και του συνόλου του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κακοκαιρίας “Μήδεια” ισοδυναμεί η ανακοίνωση εμπλοκής του στρατού από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στη διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Μήδεια και ιδιαίτερα στην Αττική!
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει κλειστό και το lockdown λόγω κορονοϊού μειώνουν δραστικά το φόρτο της Πολιτικής Προστασίας και των εμπλεκομένων κρατικών και περιφερειακών υπηρεσιών, η κυβέρνηση ένιωσε αναγκασμένη να εμπλέξει στο σχέδιο διαχείρισης και τις ένοπλες δυνάμεις.
Εμπλοκή του στρατού
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για να συντονιστεί το έργο αποκατάστασης των προβλημάτων.
Μετά από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και αφού τα Βόρεια Προάστια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από 12 έως 24 ώρες, ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού. Το μηχανικό που κινητοποιείται ήδη καλείται να ανοίξει δρόμους, να κόψει δένδρα και να αποκαταστήσει βλάβες του οδικού δικτύου. Από κυβερνητικής πλευράς η αιτιολογία που δίδεται είναι η χρήση των εξειδικευμένων και βαρέως τύπου μηχανημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, αντίστοιχα διαθέτουν και οι Περιφέρειες, ο ΔΕΔΔΗΕ και ιδιώτες εργολάβοι.
Το timeline των εξελίξεων
Το Crisis Monitor εγκαίρως επισήμανε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο και ότι παρά τον μειωμένο φόρτο οι αρχές αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.
Η οξύτητα της κακοκαιρίας Μήδεια ήταν εξ αρχής γνωστή. Η κυβέρνηση έκλεισε ακόμα και τις εθνικές οδούς. Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε εγρήγορση εγκαίρως. Παρ’ όλα αυτά 600 δέντρα έπεσαν στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, η οροφή της ΛΑΡΚΟ κατέρρευσε και πάνω από 35,000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες. Δεκάδες περιοχές παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.