Στρατηγική οικοδόμησης διαπραγματευτικής βάσης φαίνεται ότι ακολουθούν ΗΠΑ και Τουρκία μετά την αρχική επικοινωνία σε επίπεδο συμβούλων ασφαλείας του Ταγίπ Ερντογάν και του Τζο Μπάιντεν. Οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας εμφανίζουν ενδείξεις επιδείνωσης μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Προστριβές στις σχέσεις των ΗΠΑ μα την Τουρκία προκάλεσε η δολοφονία 13 Τούρκων που η Άγκυρα αποδίδει στο PKK, αλλά η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εκφράζει αμφιβολίες.
Σήμερα, μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ζήτημα της υποστήριξης των Κούρδων. Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν εφαρμόσει νέο δόγμα στη Μέση Ανατολή, εν τούτοις ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε νωρίτερα ανοιχτά στην αμερικανική κυβέρνηση κατηγορώντας τη ότι υποστηρίζει τρομοκράτες.
Η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου και μάλιστα σε υψηλούς τόνους χαρακτηρίζεται από άλλους πρώιμη και από άλλους ένδειξη νευρικότητας. Στην πραγματικότητα όμως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να καλύψει τα νότα του θέτοντας απριόρι κόκκινες γραμμές και διευρύνοντας τα αντικείμενα τις διαπραγμάτευσης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε από τη διαδοχή στις ΗΠΑ και την προοπτική εξόδου της Άγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας φέτος. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι φιλόδοξες και αρκούντως επιθετικές παρεμβάσεις του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν, δεν έχουν αποφέρει ιδιαίτερους καρπούς σε επίπεδο χαλιναγώγησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Το timeline των προστριβών
Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι 13 Τούρκοι βρέθηκαν νεκροί σε σπηλιά, κατηγορώντας ανοιχτά το PKK για τις δολοφονίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, απαντώντας στην ανακοίνωση της Άγκυρας δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας και ότι καταδικάζουν τις δολοφονίες… αν επιβεβαιωθεί ότι φταίει το ΡΚΚ γι’ αυτές.
Η φράση “αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται το PKK” αποτελεί σαφή διαφοροποίηση της αμερικανικής πολιτικής έναντι του Ταγίπ Ερντογάν και προσπάθεια επανασύνδεσης της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους που εγκατέλειψαν πρώτα ο Ντόναλντ Τραμπ και εν συνεχεία ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αντίδραση Ερντογάν
Η αντίδραση στην αμερικανική ανακοίνωση κορυφώθηκε με την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν «τρομοκράτες» καθώς, όπως ανέφερε, «βρίσκονται πίσω από τους Κούρδους που σκότωσαν Τούρκους στρατιώτες στο Ιράκ».
«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την εκτέλεση Τούρκων πολιτών από το PKK στο βόρειο Ιράκ είναι γελοία. Ισχυρίζονται ότι δεν στηρίζουν το PKK, αλλά το κάνουν σίγουρα»
ανέφερε. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη
«σφαγή πολιτών από το PKK» καλώντας τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάιντεν να «αναγνωρίσει την τρομοκρατική οργάνωση».
«Αν θέλετε να συνεχιστεί η συμμαχία μας διεθνώς και στο ΝΑΤΟ, τότε πρέπει να σταματήσετε να είστε με το πλευρό τρομοκρατών»
ανέφερε και πάλι απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.
Διάβημα διαμαρτυρίας
Εν συνεχεία, στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, προκειμένου η Άγκυρα να του μεταφέρει την τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση των ΗΠΑ αναφορικά με τη δολοφονία 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ.
Ειδικότερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα για να του μεταφέρει με τον «εντονότερο τρόπο» την αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για την δολοφονία των 13 Τούρκων πολιτών οι οποίοι είχαν απαχθεί από Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με την Τουρκία, εξτρεμιστές του εκτός νόμου PKK εκτέλεσαν τους απαχθέντες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι καταδικάζουν τις δολοφονίες αν επιβεβαιωθεί ότι γι’ αυτές ευθύνεται το PKK.