Mέχρι πριν από λίγο καιρό, πολύτιμες σπάνιες γαίες σημαντικές στην παραγωγή μικροτσίπ, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών κινητήρων προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες επέστρεψαν την παραγωγή, ενώ νέοι παίκτες εισήλθαν στην αγορά.
Έτσι δημιουργείται δυναμική διαφοροποίησης της αγοράς. Αν και το κινεζικό μονοπώλιο απέχει πολύ από την αμφισβήτηση, σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση νέων παραγωγών στην αγορά, το αποδυναμώνει.
Η Κίνα ακόμα ελέγχει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020. Κθαθώς η παγκόσμια ζήτηση δεν εμφανίζει ενδείξεις υποχώρησης, οι χώρες με αποθέματα σπάνιων γαιών έχουν αυξανόμενες πιθανότητες να εντείνουν την εκμετάλλευσή τους,
Η Κίνα έχει επίσης τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών, αλλά η Βραζιλία, το Βιετνάμ και η Ρωσία έχουν επίσης υψηλές (σε μεγάλο βαθμό) ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στον τομέα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία αύξησαν την παραγωγή σπάνιων γαιών μετά το 2010. Η Μιανμάρ και η Μαδαγασκάρη άρχισαν να εξορύσσουν σημαντικές ποσότητες. Όπως φαίνεται στο infograph, οι ΗΠΑ στο παλαιότερα εξόρυξαν και παρήγαγαν σπάνιες γαίες για στρατιωτικές χρήσεις.