Ο Μάριο Ντράγκι ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, αφού αποδέχθηκε -ανεπιφύλακτα πλέον- την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα οικουμενικό αλλά σφιχτό κυβερνητικό σχήμα. Στην κυβέρνηση Ντράγκι συμμετέχουν 15 υπουργοί, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Μεταξύ των υπουργών περιλαμβάνονται επιχειρηματίες και οκτώ τεχνοκράτες.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν η πρώτη από τους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ που συνεχάρη τον προκάτοχό της, μέσω Twitter. Η Λαγκάρντ, ευχήθηκε στέλνοντας μήνυμα για ανατροπές, καθώς έγραψε ότι εύχεται στον Ντράγκι
«ό, τι καλύτερο καθώς αναλαμβάνει το καθήκον μπροστά, οδηγώντας την κυβέρνηση προς το συμφέρον όλων των Ιταλών πολιτών».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ έδωσαν επίσης συγχαρητήρια μέσω Twitter – εκφράζοντας την επιθυμία να συνεργαστούν με τον Ντράγκι για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και το μέλλον της ΕΕ. Ο Μισέλ, σε μια προσπάθεια να επιδείξει συναντίληψη και επιμονή στσα standards που έχουν τεθεί συμπεριέλαβε και το hashtag “EverythingItTakes”, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Ντράγκι για να στείλει μήνυμα διάσωσης του ευρώ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Το timeline των εξελίξεων
Ο Μάριο Ντράγκι κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του κεντροαριστερού συνασπισμού των Πέντε Αστέρων του Δημοκρατικού Κόμματος και του μικρού σχηματισμού του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Τελικά, ο Ρέντσι απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, βάζοντας στο κάδρο τον Μάριο Ντράγκι.
Ο Ρέντσι επικαλέστηκε ως αιτία απόσυρσης της εμπιστοσύνης του την αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό και την άρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για προσφυγή στο Fund του ESM.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος πιστώνεται τη διάσωση του ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, θα αναλβμαένει την ευθύνη να βγάλει την Ιταλία από μια σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων. Παράλληλα, Ντράγκι καλείται να διαχειριστεί πακτωλό ευρωπαϊκών κεφαλαίων, στο πλαίσιο αντιμετωπίσης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Ιταλία θα λάβει τη μεγαλύτερη στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Μόνο από το νεοσυσταθέν Ταμείο Ανάκαμψης η Ρώμη έχει λαμβάνειν 209 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται κεφάλαια από το SURE και ενδεχόμενη προσφυγή στον ESM.
Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι καλείται τώρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία μέσα στην εβδομάδα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την πτώση του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, η Ιταλία δεν έστησε κάλπες, αλλά βρήκε λύσεις εκ των ενόντων. Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ο πρώτος τεχνοκράτης που αναλαμβάνει τα ηνία της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια.