Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται πλέον Ρωσία και Ευρώπη, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απείλησε με διακοπή διμερών σχέσεων εάν η ΕΕ αποφασίσει την εκ νέου επιβολή κυρώσεων για την υπόθεση Ναβάλνι.
Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων από την ΕΕ και ιδιαίτερα για την υπόθεση του αντιπάλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Όπως διαμήνυσε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τις διμερείς σχέσεις με την ΕΕ.
Οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί επ αφορμής της υπόθεσης Ναβάλνι με τη Μόσχα να απελαύνει Ευρωπαίους διπλωμάτες και να εκδίδει εντάλματα σύλληψης για συνεργάτες του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που συνελήφθη μόλις εισήλθε στη χώρα.
Το νέο περιβάλλον
Το Βερολίνο είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, εξαιρουμένου αγωγού Nord Stream 2. Η νέα αμερικανική διοίκηση του Τζο Μπάιντεν έχει επίσης εκφραστεί αρνητικά για τις εξελίξεις με τον Ναβάλνι, λαμβάνοντας ανοιχτά το μέρος των διαδηλωτών σε αρκετές περιστάσεις.
«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από τον κόσμο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ
Οι δηλώσεις Λαβρόφ καταδεικνύουν ότι τα περιθώρια του Κρεμλίνου έχουν στενέψει επικίνδυνα. Οι αιτίες για τη σκλήρυνση της στάσης της Ρωσίας στο θέμα Ναβάλνι είναι πολλές.
Με τις ΗΠΑ σε διαδικασία αναδιάταξης του γεωπολιτικού τους στίγματος, τη Γερμανία σε φάση πολιτικής μετάβασης, τη Γαλλία να αναζητά πιο ενεργητικό ρόλο και την Τουρκία να προσπαθεί να επιβάλλει τους όρους της στο περιφερειακό παιχνίδι, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αισθάνεται τώρα ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Από την άλλη πλευρά, η κρίση του κορονοϊού έχει κλονίσει την ήδη αδύναμη και εύθραυστη ρωσική οικονομία. Η συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας σε πολλά επίπεδα είναι παγωμένη και η κοινωνική δυσαρέσκεια στη Ρωσία εντείνεται.
Οι παραπάνω συνθήκες δεν είναι αντιφατικές, αλλά συμπληρωματικές και ισχύουν ταυτόχρονα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την υιοθέτηση μιας πιο ενεργητικής στάσης. Τέτοιες κινήσεις έχουν κίνδυνο απομόνωσης, όπως αναγνωρίζει ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο, η Μόσχα φαίνεται διατεθειμένη και σε θέση να αναλάβει αυτό το ρίσκο.
Δηλώσεις Λαβρόφ
«Είμαστε έτοιμοι. Αν δούμε ξανά ότι υπάρχουν κυρώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους για την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων τομέων της. Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από τον κόσμο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο»,
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ είχε προσφάτως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Ο Μπορέλ ανακοίνωσε πως θα υποβάλλει «συγκεκριμένες προτάσεις» στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επεσήμανε πως το ζήτημα της Ρωσίας θα είναι πρώτο στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν το επόμενο βήμα, αλλά «ναι, θα συζητηθούν νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα και θα υποβάλω συγκεκριμένες προτάσεις».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 05/02, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να ζητά, «χωρίς επιτυχία», από τον Ρώσο ΥΠΕΞ να «πάρει πίσω» την απέλαση των διπλωμάτων της ΕΕ.