Την εικόνα εξισορρόπησης και στάσης αναμονής των διεθνών αγορών ακολούθησε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κινείται σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μόλις έξι μονάδων, κρατώντας αφενός το όριο των 770 μονάδων, αδυνατώντας αφετέρου να διασπάσει την κρίσιμη ζώνη των 780 μονάδων.
Η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αναζητώντας τις νέες της ισορροπίες, ύστερα από το ράλι περί το 28% που είχε το τελευταίο δίμηνο του 2020 και τη διόρθωση περί το 7,5% που είχε τον Ιανουάριο. Ο τρέχον μήνας κινείται ήπια ανοδικά, έχοντας αποκαταστήσει μερικώς την τεχνική εικόνα με την απομάκρυνση από τη ζώνη των 740 – 750 μονάδων, όμως δυνάμεις για πειστική κίνηση πάνω από τις 780 μονάδες που θα άνοιγε το δρόμο για το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση.
Μολονότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι συναλλαγές αυξήθηκαν έναντι της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, εντούτοις σε καμιά περίπτωση δεν δείχνουν ότι έχει αρχίσει εισροή «φρέσκων» κεφαλαίων στο σύστημα, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται η υπάρχουσα ρευστότητα, μέσω από ένα βραχυχρόνιας στόχευσης επιλεκτικό rotation.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τζίρος εκτινάχτηκε στα 74,77 εκατ. ευρώ (με τα 23,66 εκατ. ευρώ σε πακέτα), όμως την Παρασκευή η αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε εκ νέου στα 38,69 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο ήμισυ δηλαδή συγκριτικά με τις «γόνιμες» συνεδριάσεις του διμήνου Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2020.
Πάντως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφηκε αύξηση κατά 16,8% στο μέσο ημερήσιο τζίρο που διαμορφώθηκε στα 55,9 εκατ. ευρώ, έναντι 34 εκατ. ευρώ την πρώτη εβδομάδα του μήνα.
Το lockdown και ο παράγοντας – τουρισμός
Η αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς, αλλά κυρίως ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις του νέου lockdown στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις, είναι κυρίαρχοι καταλύτες σε αυτή τη φάση. Η τεράστια εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό είναι μια πραγματικότητα, η οποία με τη σειρά της φέρνει μεγάλη ανησυχία και για τα έσοδα του 2021, δεδομένου ότι η χρονιά έως τώρα δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν (πολύ κακώς) άμα της ανακάλυψης των εμβολίων.
Οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι εντελώς χαμένοι για τον ελληνικό τουρισμό, οπότε οι όποιες ελπίδες μεταφέρονται για το Μάιο και εντεύθεν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη συνολική συγκομιδή. Πάντως, πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στην πορεία, ανάλογα με την πορεία εμβολιασμού, τόσο στη χώρα μας, όσο, κυρίως, στις χώρες που τροφοδοτούν την Ελλάδα τουριστικά.
Τα στατιστικά της αγοράς
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης το περασμένο 5ήμερο ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,50%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,04%, ο Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση έχοντας κέρδη 3,25%, ενώ υστέρησαν οι τράπεζες με εβδομαδιαία πτώση 0,97%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 4,07%, ο FTSE 25 χάνει 4,47% ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 12,52%. Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 776,09 μονάδες με οριακή άνοδο 0,22%, εν μέσω μεικτών προσήμων, τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς.
Στο χώρο του Large Cap η Πειραιώς μετά τις πιέσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος αντέδρασε με άνοδο 4,28%, ενώ πλέον του 2% ενισχύθηκαν οι Alpha Bank, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις 3,99% δέχτηκε ο τίτλος της Aegean Airlines, καθώς και το 2021 έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα από πλευράς αερομεταφορών.
Τεχνικά δεδομένα
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκης,
«τεχνικά η διαγραμματική εικόνα βελτιώθηκε αναστέλλοντας το σενάριο των 710 μονάδων, χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το σημείο καμπής των 780 μονάδων. Πλέον στο σημείο αυτό συναντιόνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών ορίζοντας την βασική αντίσταση στο δρόμο για τις 800 μονάδες». Επίσης σημειώνει πως σε ανοδική τροχιά επέστρεψε και ο RSI ο οποίος κινείται σε ουδέτερα επίπεδα».
Συμπερασματικά, όπως ο ίδιος σημειώνει,
«η τεχνική εικόνα υποδηλώνει μια προσωρινή ανακωχή καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το σπάσιμο αυτής της ισορροπίας πάνω από τις 780 ή κάτω από τις 750 θα απελευθερώσει δυνάμεις δίνοντας περισσότερο δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης».