Πυκνή χιονοπτώση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 και το πρωί της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου 2021 στο Cattenom της επαρχείας Moselle στη Γαλλία όπου το ύψος του χιονιού έφτασε τα 30 εκ. Το ακραίο επεισόδιο χιονόπτωσης οφείλεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε εργοστάσιο που χρησιμοποιεί πυρηνικούς αντιδραστήρες και όχι σε κάποιο βαρομετρικό σύστημα.
Τα νέφη που προκάλεσαν την τοπική χιονόπτωση δημιουργήθηκαν γύρω και πάνω από τους πύργους ψύξης τους εργοστασίου όπου η συμπύκνωση των υδρατμών μέσω της ψύξης ήταν άμεση λόγω του έντονου κύματος ψύχους που πλήττει τη Γαλλία.
Η πρώτη εικόνα δείχνει την μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε σε ακτίνα μόλις 10 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, ενώ στις γειτονικές πόλεις δεν υπήρχε ίχνος χιονιού.
Στον επόμενο χάρτη βλέπετε το ύψος χιονιού στο έδαφος εκφρασμένο σε εκατοστά όπως εκτιμήθηκε από μετεωρολογικά ραντάρ της Météo-France. Περισσότερα από 25 εκ φρέσκου χιονιού καταγράφηκαν γύρω από το εργοστάσιο τα οποία φυσικά δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από τα προγνωστικά μοντέλα.
Δεν είναι βιομηχανική χιονόπτωση
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιομηχανική χιονόπτωση κατά το οποίο παρατηρείται τεχνητή χιονόπτωση σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως οι Κάτω Χώρες, η Βόρεια Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία. Στη χώρα μας, πιο σπάνια, βιομηχανική χιονόπτωση εκδηλώνεται τοπικά στα λεκανοπέδια της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης όπου λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Όταν ο αέρας είναι κορεσμένος σε υδρατμούς κατά τη διάρκεια θερμοκρασιακής αναστροφής, δημιουργείται ομίχλη και αν η θερμοκρασία του αέρα είναι υπό το μηδέν, ονομάζεται «παγωμένη ομίχλη». Αν μέσα σε αυτό το κορεσμένο στρώμα αέρα παρέχονται επιπλέον ποσότητες υδρατμών, όπως για παράδειγμα από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που έχουν πύργους ψύξης νερού, τότε ο υπερκορεσμός οδηγεί στη δημιουργία συμπυκνώσεων σε αιωρούμενα σωματίδια και περαιτέρω αύξηση της μάζας αιωρούμενων παγωμένων σταγόνων της ομίχλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεχνητού νέφους χιονιού, η δημιουργία του οποίου δεν διαφέρει σε τίποτα από τα φυσικά νέφη χιονιού. Όσο περισσότερα τα αερολύματα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τόσο πιο εύκολα δημιουργούνται οι νιφάδες χιονιού και ενισχύεται η χιονόπτωση στο έδαφος. Αυτό το είδος νιφάδων όμως επειδή δημιουργείται σε πολύ μικρού πάχους νέφη λίγο πάνω από το έδαφος (100-200 μ), δεν προλαβαίνει να αναπτύξει εξαγωνική μορφή δενδρίτη, και έχει σχήμα βελόνας μεγέθους 1-2 χιλιοστών.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί βιομηχανική χιονόπτωση επί αρκετές ημέρες στις ΗΠΑ όπου το στρώμα χιονιού στο έδαφος έφτασε σε ύψος τα 4 εκατοστά και φυσικά δεν προβλέφθηκε από τα προγνωστικά μοντέλα.