Επαναλαμβανόμενα lockdown ανά δύο -περίπου- εβδομάδες προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τετάρτης.
Σε πολλές περιστάσεις, αναφερόμενος στα συνδεδεδμένα με το ξέσπασμα της πανδημίας ζητήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό αφήγημα, επιλέγοντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Ενδεχομένως η συνέντευξη να αποτέλεσε άλλοθι για επανακαθορισμό της κυβερνητικής γραμμής και ευκαιρία για υποβάθμιση των προσδοκιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταγραφή αλλαγής κυβερνητικής γραμμής και στάσης on camera, αποτελεί ζήτημα που δεν μπορεί να παραβλέπεται.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν και ευχήθηκε “να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε”, επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός είναι για δύο εβδομάδες ανοιχτά, δύο εβδομάδες σε αυστηρό lockdown, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της Άνοιξης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τον εμβολιασμός 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ως δεύτερο ορόσημο για τους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός έβαλε το Πάσχα, αλλά χωρίς να δώσει σαφή στόχο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί και τμήματα μεταξύ των 70-74 ετών, με έμφαση σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα.
Ωστόσο, αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την προοπτική χορήγηησης εμβολίων σε εργαζομένους στον τουρισμό κατά προτεραιότητα. Αντιθέτως, τους ενέταξε στον γενικό πληθυσμό. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, διατύπωσε την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε προβλήματα στα περιφερειακά νοσοκομεία και δεν ακολούθησε το αφήγημα για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Κυλιόμενα lockdown μέχρι…
Ειδικότερα, ο Αλέξης Παπαχελάς αναφερόμενος στο διάγγελμα, ρώτησε:
Χθες μιλήσατε για «βεντάλια». Αυτό που καταλάβαμε όλοι είναι ότι θα πάμε σε ένα μοντέλο για τουλάχιστον δύο μήνες που μάλλον θα κλείνουν όλα για δύο εβδομάδες και θα ανοίγουν μετά πάλι για δύο εβδομάδες. Το καταλάβαμε σωστά;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε:
Το καταλάβατε σωστά. Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Και εύχομαι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια ώστε οι 2,5 εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές. Τονίζω, μιλάμε μόνο για την Αττική, γιατί μία άλλη περιοχή μπορεί σε μια εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες, να δείξει άλλα επιδημιολογικά δεδομένα.
Εμβολιασμός
Επιχειρώντας να θέσει το θέμα των εμβολιασμών, που θεωρεί εποτυχία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέκρουσε σε τοίχο, με τον Αλέξη Παπαχελά να αμφισβητεί τα στατιστικά της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθει την αμφισβήτηση, έκανε “πρόχειρες πράξεις” on camera…
Αλέξης Παπαχελάς: Μου έκανε όμως εντύπωση μια στατιστική, τώρα που μιλάτε για νούμερα, ότι η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ χαμηλά στο ποσοστό εμβολιασμού. Είμαστε στο 3,8 για κάθε 100 κατοίκους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είμαστε στο 3,8.
Αλέξης Παπαχελάς: Ο τελευταίος πίνακας που είδα αυτός ήταν πάντως.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε, αν πάμε 500.000, θα διαιρέσετε δια των 10.000.000, πλησιάζουμε το 5%. Είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν έχουμε εμβόλια από την Ευρώπη. Όσα περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσα περισσότερα εμβόλια μπορούμε να κάνουμε. Ήδη, τώρα θα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ξεχωριστή γραμμή.
Οι στόχοι
Δύο νούμερα μόνο να σας δώσω γιατί νομίζω ότι έχουν μία σημασία. Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε ξεπεράσει τους 500.000 εμβολιασμούς. Τέλος Μαρτίου εκτιμώ ότι θα έχουμε ξεπεράσει το 1.700.000 εμβολιασμούς. Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που το θέλουν άνω των 75: 75-79, 80-84, 85 και άνω. Θα έχουμε εμβολιάσει και την ομάδα 60-64. Και μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει πιστεύω και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί.
Για το lockdown
Αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.
Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά.
Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ.
Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε
Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος.
Κάθε εβδομαδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική.
Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. ‘Αλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους.
Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί.
Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες
Για το ΕΣΥ
Ο Αλέξης Παπαχελάς έθεσε ερωτήματα και για την κατάσταση του ΕΣΥ, την επάρκεια των ΜΕΘ και των απλών κλινών νοσηλείας Covid-19 στην περιφέρεια. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε πειστικά, αλλά ακολούθησε παρελκυστική τακτική.
Αλέξης Παπαχελάς: Αν μου επιτρέπετε σε αυτό το σημείο, μια κριτική που ακούω από ανθρώπους στο Σύστημα Υγείας, που δεν το κάνουν για πολιτικούς λόγους, εν πάση περιπτώσει, είναι ότι από το Μάρτιο και μετά κυρίως στην επαρχία αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν φτιαχτεί δεν είναι πραγματικές ΜΕΘ. Ότι είναι κάτι που έγινε πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς τον ανάλογο επαγγελματισμό. Και, επίσης, στην Αθήνα αυτό που ακούω είναι ότι οι καινούργιες ΜΕΘ δεν έχουν επανδρωθεί από νέα άτομα, με αποτέλεσμα να παίρνουν από διάφορα νοσοκομεία και να τους στέλνουν εκεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας “πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα”, αναιρώντας το μείζον κυβερνητικό αφήγημα για ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις:
Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε ή να «γεννήσουμε» πρόσθετους νοσηλευτές, γιατρούς, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους πέραν αυτών που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος σας διαβεβαιώνω ότι αξιοποιείται. Τα κρεβάτια ΜΕΘ που ανοίγουν, ανοίγουν πλήρως στελεχωμένα. Και έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τη δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση για να καλύψει και τα υπόλοιπα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά κρεβάτια κενά. Σε αντίστοιχη τέτοια εποχή στο παρελθόν, μια απλή επιδημία γρίπης και θα είχε 50 με 60 άτομα στην αναμονή για να μπουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Απλά δεν τα συζητούσαμε τότε, δεν ήταν ευρέως γνωστά. Άρα, είμαστε αυτή τη στιγμή σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Πρόβλημα στα περιφερειακά νοσκομεία
Σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τα προβλήματα στα περιφερειακά νοσοκομεία
Υπάρχει πράγματι, και το εντόπισα κι εγώ, ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν ήμασταν μόνο εμείς που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό, αλλά και πολλές άλλες χώρες. Τα νοσοκομεία αυτά δεν σχεδιάστηκαν ποτέ, κ. Παπαχελά, για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να τα υποστηρίξουμε, αλλά προφανώς είναι δύσκολο για ένα περιφερειακό νοσοκομείο να έχει τον βαθμό της εξειδίκευσης που μπορεί να έχει ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Αυτό είναι σίγουρα ένα μάθημα για την επόμενη μέρα.
Όπως μάθημα για την επόμενη μέρα και δέσμευσή μας αποτελεί η ενίσχυση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, το οποίο ήταν για πολλά χρόνια ο παραμελημένος «ασθενής» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως φυσικά και οι πολιτικές δημόσιας υγείας. Δεν νομίζω, ας πούμε, ότι και μετά την πανδημία θα ξαναμπούμε εύκολα σε νοσοκομεία χωρίς μάσκα. Όλα αυτά είναι χρήσιμες συνήθειες που θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό, για το καλό μας.