Η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και τη διάρκεια τους.
Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος,
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, 18:00
Στην επερχόμενη κακοκαιρία Μήδεια ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πως αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια.
Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Όπως παρατηρούμε στο γράφημα 1 οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο Βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο Νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα στη κατανομή των χιονοπτώσεων και στην ένταση τους. Για παράδειγμα, αν επαληθευθεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα.
Όσο πλησιάζουμε την ημέρα έναρξης των φαινομένων, η απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων θα μειώνεται, οπότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την θέση και την ένταση των χιονοπτώσεων.