if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Χ.Α: Προεξοφλημένο το lockdown. Ελλάκτωρ, Coca Cola και ΟΠΑΠ έδωσαν κατεύθυνση

trader, χρηματιστής

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, NYSE

Ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η αγορά – μετά την ψύχραιμη εικόνα που έδειξε την Τετάρτη – πιστοποίησε εκ νέου ότι έχει προεξοφλήσει σε αυτή τη φάση τις επιπτώσεις από το νέο lockdown στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις, κινούμενη ανοδικά και μάλιστα με ενίσχυση συναλλαγών.

Με τις διεθνείς αγορές σε διαρκώς καλή εικόνα, με τον DAX της Φρανκφούρτης ξανά πάνω από τις 14.000 μονάδες και όχι μακριά από τα ιστορικά του και τους τρεις δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά, το Χ.Α. κινήθηκε σχετικά «εύκολα» ανοδικά, εν μέσω απουσίας πωλητών.

Οι τράπεζες αντέδρασαν εκ νέου ανοδικά (πλην της Πειραιώς που λόγω της ΑΜΚ πιέζεται όλο το τελευταίο διάστημα χάνοντας περί το 20% μόνο το τελευταίο τριήμερο και άνω του 35% από την αρχή του χρόνου), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πονταρίσματα σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Επαναλαμβάνουμε πως η ελληνική αγορά είναι πολύ ρηχή, οπότε κάποια ισχυρά χαρτοφυλάκια με σχετικά μικρές αλλά καίριες κινήσεις μπορούν να επιβάλουν τη δική τους… αλήθεια.

Αγοραστικό σήμα

Σήμερα λοιπόν το σήμα ήταν αγοραστικό, ενώ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγιναν σε τίτλους όπως Ελλάκτωρ (+7,84%), Coca Cola HBC (+4,71%), ΔΕΗ (+3,21% και νέα υψηλά 6ετίας τα 8,05 ευρώ), ΓΕΚ Τέρνα (+2,41% ύστερα από το χθεσινό +5,90%), ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Aegean Airlines, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΕΧΑΕ.

Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως «πλήρωσε» τη ζημιά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις με την τεράστια πτώση τους πρώτους μήνες του 2020 όταν καταγράφηκε το πρώτο σοκ λόγω Covid-19, ενώ τόσο στο 2ο lockdown του Νοεμβρίου, όσο και στο τωρινό αντιδρά πιο ψύχραιμα.

Άντεξαν τα αναχώματα

Είναι θετικό ότι στη μεγάλη πτώση της Τρίτης (-2,72%), η αγορά κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 750 – 740 μονάδων, χθες υπήρξε η αντίδραση σε ποσοστό 0,79%, ενώ σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774,38 μονάδες με άνοδο 1,51%, κινούμενος όλη την ημέρα θετικά με υψηλό στις 779,40 μονάδες (+2,17%).
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η ενίσχυση του τζίρου που από τα 53 και τα 55 εκατ. ευρώ του προηγούμενου τριημέρου ανήλθε στα 74,77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 23,66 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 32% των συναλλαγών ήταν πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Jumbo. Σε κάθε περίπτωση οι «καθαρές» συναλλαγές μετά από δύο περίπου εβδομάδες ξεπέρασαν ξανά τα 50 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε ανοδική συνεδρίαση, στοιχείο αν μη τι άλλο θετικό.

Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε στις 1.845,65 μονάδες με άνοδο 1,58%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 1,72% στις 1.102,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 449,19 μονάδες με άνοδο 1,82%.

Σήμερα δέσποσε καταλυτικά από πλευράς συναλλαγών ο ΟΠΑΠ που διακίνησε 20,62 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έκανε περίπου το 30% του συνολικού τζίρου, ο ΟΤΕ διακίνησε 6,69 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 6,48 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 6,07 εκατ. ευρώ.

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η εικόνα στον Mid Cap ήταν καλή, μολονότι οι όγκοι και οι τζίροι σε πολλές περιπτώσεις δε συνηγορούν σε κάτι περισσότερο ποιοτικό από πονταρίσματα καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης. Κέρδη 5,89% είχε η Autohellas, άνω του 4% ενισχύθηκαν οι Attica Bank και AVAX, άνω του 3% κέρδισαν οι Intrakat και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ πλέον του 2% άνοδο είχαν οι Profile, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης που έφτασε στα 4,20 ευρώ που είναι νέα υψηλά 20ετίας! Στο σύνολο της αγοράς 75 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 34 που υποχώρησαν.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, τα συμφραζόμενα δείχνουν υπέρ των αγοραστών, αλλά αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν η αγορά – σε αυτή τη φάση – θα βρει δυνάμεις για να υποσκελίσει τη ζώνη των 775 – 780 μονάδων, ώστε να βάλει πλώρη για το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Πάντως, αποτελέσματα και κάποιες επιχειρηματικές εξελίξεις, δίνουν το επιμέρους έναυσμα σε αρκετούς τίτλους που διαφοροποιούνται αξιοσημείωτα, όπως έχει γίνει εσχάτως με τις ΔΕΗ και Πλαστικά Θράκης.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version