Ψύχραιμη ήταν την Τετάρτη η αντίδραση του χρηματιστηρίου στο νέο lockdown που θα επιβληθεί από αύριο στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) που αντιπροσωπεύουν άνω του 75% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Η αγορά είχε προεξοφλήσει από χθες, όταν και υποχώρησε κατά 2,72% την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, οπότε σήμερα κινήθηκε ήπια ανοδικά, με μοιρασμένο το ταμπλό και τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας να πρωταγωνιστούν.
Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως «πλήρωσε» τη ζημιά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις με την τεράστια πτώση τους πρώτους μήνες του 2020 όταν καταγράφηκε το πρώτο σοκ λόγω Covid-19, ενώ τόσο στο 2ο lockdown του Νοεμβρίου, όσο και στο τωρινό αντιδρά πιο ψύχραιμα.
Από εκεί και πέρα βεβαίως, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις επιμέρους τίτλων, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει κίνηση ασανσέρ όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ οι μετοχές του ενεργειακού τομέα και σήμερα ξεχώρισαν με έμφαση, με φόντο την ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο.
Κράτησε το όριο των 750 μονάδων η αγορά
Το θετικό είναι ότι η αγορά μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση (η δεύτερη μεγαλύτερη του 2021) απέφυγε τα χειρότερα και δεν «κρέμασε» κάτω από τις 750 – 740 μονάδες, αλλά επανάκτησε το όριο των 760 μονάδων. Φυσικά, αυτή η κίνηση δε διεκδικεί… δάφνες ποιότητας, απλώς είναι μια συντήρηση πρωτίστως τεχνικής φύσης. Τούτο το αναφέρουμε γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει – γενικά – αποκομμένο από το διεθνές κλίμα, υστερώντας όλα τα τελευταία χρόνια καταφανώς έναντι σύσσωμων των διεθνών αγορών, με εξαίρεση το 2019 που λόγω εκλογών, το Χ.Α. έδωσε το +50%.
Όμως, οι διεθνείς δείκτες τα τελευταία χρόνια έχουν δει νέα ιστορικά υψηλά εν μέσω τεράστιας ανακυκλούμενης ρευστότητας. Αντιθέτως, το Χ.Α. παραμένει «κολλημένο» κάτω από τις 1.000 μονάδες όλα τα τελευταία χρόνια και παρά το ράλι του 2019, η αγορά δεν έχει αποκαταστήσει στο ελάχιστο την σύνδεσή της με τις διεθνείς αγορές.
Οι εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του εγχώριου χρηματιστηρίου, η αποχώρηση εταιρειών χωρίς αντικατάσταση και η έλλειψη βάθους στην αγορά, είναι οι κυριότερες αιτίες που το Χ.Α. συνεχίζει να απασχολεί ελάχιστα την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Οι ενεργειακές μετοχές στο προσκήνιο
Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι αρκετές επιμέρους μετοχές δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ενώ και το 2020, παρά τις αναταράξεις, υπήρξαν μετοχές του ενεργειακού τομέα αλλά και ευρύτερα, όπως ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης κ.α. που ξεχώρισαν με έμφαση.
Σήμερα λοιπόν οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο, με τις ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα να ενισχύονται κατά 5,41% και 5,90% αντίστοιχα, η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +2,73%, η Μυτιληναίος +2,51% και τα ΕΛΠΕ +2,08%. Στον αντίποδα, πιέσεις 5,85% δέχτηκε η Πειραιώς λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου το Μάρτιο, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι Alpha Bank και Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 762,83 μονάδες με άνοδο 0,79%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,39 εκατ. ευρώ, έναντι 55,12 εκατ. ευρώ χθες και 53,87 εκατ. τη Δευτέρα.
Ενδιαφέρον επίσης είχε η καλύτερη γενικά εικόνα των μετοχών μεσαίας αποτίμησης, κάτι που οδήγησε τον Mid Cap σε άνοδο 1,16%, ενώ ξεχώρισαν μετοχές όπως Πλαστικά Θράκης (+3,40%), Intrakat (+3,35%), Ικτίνος (+3,10%), Κρι Κρι (+2,86%), Έλτον (+1,94%), Cenergy Holdings (+1,86%) κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.