Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί Αθήνα και Θεσσαλονίκη επ αφορμής των συλλαλητηρίων κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. με την αστυνομία να αντιπαρατίθεται βίαια με τους φοιτητές και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Το σκηνικό αν και συνηθισμένο υπό άλλες συνθήκες, τώρα ξενίζει, εν μέσω πανδημίας και μερικές ώρες μετά την επιβολή νέου αυστηρότερου lockdown.
Το πολιτικό σκηνικό μετατρέπεται από μονοθεματικό σε πολυπαραγοντικό και εκρηκτικό συνάμα. Οι τόνοι ανεβαίνουν, τα κόμματα συσπειρώνονται και το ρίσκο αυξάνεται. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών, που επ αφορμής του ανασχηματισμού βρέθηκαν στην επικαιρότητα, τώρα αναζωπυρώνονται. Ενόσω οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη, πάντως, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θεωρείται εκτός συζήτησης. Βέβαια, η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αποτελεί πάντα ρεαλιστικό κίνδυνο.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει νευρικό, χωρίς ιδιαίτερο τζίρο και σημειώνοντας απώλειες από τις αρχές του έτους και σε ετήσια βάση. Η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου αν και δεν συνδέεται πάντα με τις πολιτικές εξελίξεις, εν τούτοις βραχυχρόνια αντανακλά το κλίμα και την ανησυχία που δημιουργείται.
Σε επίπεδο επενδυτικού κλίματος, η αρνητική φόρτιση του lockdown επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από από το σκηνικό πολιτικής πόλωσης και από την επαναφορά σεναρίων για πρόωρες κάλπες. Η αγορά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εμφανίζει νευρικότητα ενόψει πολιτικών εξελίξεων. Επίσης, η νευρικότητα του Χρηματιστηρίου είναι πολλές φορές ένδειξη επικείμενων πολιτικών αναταράξεων ή ακόμα και ανακατατάξεων.
Ύποπτες συμπτώσεις
Οι πολιτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης συμπίπτουν με τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας, για μια ακόμη φορά, γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Έτσι, μερικές ώρες μετά την προαναγγελία νέου σκληρού lockdown από τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση της αμφιλεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η ίδρυση αστυνομίας για τα πανεπιστήμια, καθώς και άλλες ρυθμίσεις που υπονομεύουν το αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Τώρα, η κυβέρνηση έχει από τη μια τη δυσαρέσκεια γονέων και επιχειρηματιών για το νέο lockdown και τις επιπτώσεις του σε κοινωνία και οικονομία και από την άλλη την πανεπιστημιακή-εκπαιδευτική κοινότητα. Τα δύο αυτά μέτωπα, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αλληλοσυμπληρούμενα και θα δρούσαν ως συμπληγάδες για την κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση όμως φαίνονται αντικρουόμενα, όχι στον πυρήνα, αλλά στις εκφάνσεις τους. Η κυβέρνηση βρίσκει εξιλαστήρια θύματα στις πορείες διαμαρτυρίας για να χρεώσει την αύξηση κρουσμάτων. Έτσι, επιχειρείται από τα φιλοκυβερνητικά media η κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, που θα αποπροσανατολίσουν, συμβάλλοντας ενεργά στη διαχείριση του πολιτικού κόστους.
Παράλληλα, παραδοσιακά, μεγάλο μέρος της υπερσυντηρητικής-λαϊκής Δεξιάς και των uber-φιλελεύθερων συσπειρώνονται κάτω από τον σκοπό το δόγμα “νόμος και τάξη”. Κάτω από αυτή την ομπρέλα ενεργοποιούνται τα συντηρητικά αντανακλαστικά, συσπειρώνεται
Τα επεισόδια
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα media, η αστυνομία που αρχικά παρακολουθούσε διακριτικά. Όσο ο όγκος των διαδηλωτών πλησίαζε προς το Σύνταγμα, πύκνωναν οι αστυνομικές δυνάμεις. Όταν οι φοιτητές έφτασαν μπροστά στη Βουλή και επιχείρησαν να ανέβουν στο πλακόστρωτο έκανε χρήση χημικών και κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να η συγκέντρωση να διαλυθεί. Γρήγορα οι συμμετέχοντες ανασυντάχτηκαν και επέστρεψαν.
Στη Θεσσαλονίκη, τα επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά τη λήξη του φοιτητικού συλλαλητηρίου στην πλατεία Αρχαίας αγοράς και από εκεί περιμετρικά του μνημείου της Ροτόντας. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν την πρόσβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.