Την κατάσταση του ΕΣΥ και την ασκούμενη πίεση αναδεικνύει τώρα η κυβέρνηση ως μείζον ζήτημα, με τον υπουργό Υγείας να προλειαίνει το έδαφος για αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, προειδοποιώντας ακόμα για απόλυτο lockdown τύπου Μαρτίου.
Μετά από ένα μήνα από την έναρξη της διαδικασίας χαλάρωσης των μέτρων η ελληνική κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται ότι δεν είχαν υπολογίσει σωστά τη δυναμική της πανδημίας και τις αντοχές του ΕΣΥ. Με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποκαλύπτει η προσωπική του εισήγηση είναι για απόλυτο lockdown και καραντίνα στην Αττική, τύπου Μαρτίου.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις δηλώσεις για αυστηρότερα μέτρα ως μοχλό πίεσης προς την κοινωνία και παράλληλα ως πλατφόρμα διαχείρισης του πολιτικού κόστους αποδίδοντας σε πολίτες και ΕΣΥ μερίδιο της ευθύνης για τα αυστηρότερα μέτρα. Υπ αυτό το πρίσμα, το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων είναι μεν πραγματικό και ενδεχομένως άμεσο. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει lockdown τύπου Μαρτίου, λόγω έλλειψης κοινωνικών αντοχών, ανοχών και υπό το φόβο αναταραχών.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ’ επανάληψη ότι το ΕΣΥ θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί ξέσπασμα τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού από τα τρέχοντα επίπεδα. Η δυναμικότητα του ΕΣΥ σε κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ δεν έχει ενισχυθεί. Η παρατεταμένη κρίση έχει περιορίσει την πραγματική του ικανότητα σε σχέση με τη θεωρητική δυνατότητα, Συνεπώς, ενδεχόμενη έξαρση με 200 κρούσματα ημερησίως στους 65+ θα οδηγούσε τις ΜΕΘ στο κόκκινο σε 10-12 ημέρες.
Τα στοιχεία όμως του ΕΟΔΥ παραμένουν ελλιπή και αναξιόπιστα. Μόλις χθες προστέθηκαν ετεροχρονισμένα 491(!) κρούσματα στους 65+, διαφοροποιώντας όλους τους ποιοτικούς δείκτες και τη δυναμική εξάντλησης των ΜΕΘ.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει την προοπτική κυλιόμενων lockdown μέχρι το 2022, σενάριο που διέψευδε μέχρι προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, είναι πλέον σαφές ότι τα εμβόλια δεν θα μπορέσουν να ανασχέσουν την πανδημία και ότι απαιτείται αξιόπιστη θεραπεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα για ηπιότερη νόσηση, η βρετανική μετάλλαξη αυξάνει τη θνητότητα, γεγονός που διαφοροποιεί τη δυναμική της πανδημίας και επιδεινώνει την προοπτική για τις ΜΕΘ.
Οι δηλώσεις Κικίλια
Ο υπουργός μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.
«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
Τα στοιχεία
Η προηγούμενη Τρίτη ήταν η ημέρα που τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανέβηκαν σε τετραψήφιο αριθμό -1.261- επίπεδο από το οποίο δε φαίνεται πως θα ξεφύγει σήμερα η επιδημία. Εάν αναλογιστεί κανείς τις νέες μολύνσεις τόσο της Κυριακής όσο και χθες, ημέρες κατά τις οποίες παραδοσιακά τα περιστατικά είναι λιγότερα, είναι εμφανές ότι από σήμερα οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ πιθανόν να αποτελέσουν δυσάρεστη έκπληξη.
Πιο αναλυτικά, χθες καταγράφηκαν επιπλέον 638 κρούσματα, που αντιστοιχούν σε 18.152 τεστ (11.337 μοριακά και 6.815 rapid). Οι καταγραφές τις αντίστοιχες ημέρες των προηγούμενων εβδομάδων αποτυπώνουν την έξαρση πάνω στην οποία «πατά» η επιδημιολογική καμπύλη. Τη Δευτέρα 1/2 ανακοινώθηκαν 543 νέα περιστατικά, στις 25/1 οι θετικές διαγνώσεις ανήλθαν σε 436, στις 18/1 σε 320, στις 11/1 σε 444.
Στο κόκκινο η Αττική
Το μεγαλύτερο «φορτίο» εξακολουθεί να έχει η Αττική, συγκεντρώνοντας για ακόμη μία ημέρα το 50% του συνόλου των νέων κρουσμάτων. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 80 κρούσματα, ενώ η επιβάρυνση είναι σημαντική τόσο για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών -57 μολύνσεις- όσο και για τον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου εντοπίστηκαν 50 περιστατικά.
Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται στη Δυτική Αττική, καταγράφοντας χθες μόλις τρία κρούσματα και επίπτωση 1,86 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι δήμοι της Δυτικής Αττικής ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο καθεστώς του σκληρότερου lockdown, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, στις 18 Δεκεμβρίου.
Οσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, η αλυσίδα μετάδοσης είναι «ανθεκτική» σε Αχαΐα και Εύβοια, περιοχές που κατέγραψαν χθες 39 και 46 κρούσματα αντίστοιχα. Το Ρέθυμνο ήταν, επίσης, από τις περιφερειακές ενότητες όπου εντοπίστηκε διψήφιος αριθμός νέων περιστατικών – 11 κρούσματα χθες. Για όλες τις περιοχές είναι σε ισχύ ειδικά περιοριστικά μέτρα.
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», ανέφερε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».