Ανοδικά για 5η συνεδρίαση στις έξι που έχουν γίνει έως τώρα το μήνα Φεβρουάριο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να προσπαθεί να κλείσει σταδιακά το… ρήγμα από την ισχυρή διόρθωση του Γενάρη, που έφερε το Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό των 742,24 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 29ης Ιανουαρίου).
Δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο momentum με ποιοτικά στοιχεία που θα άλλαζε εκ νέου τα δεδομένα, καθώς τόσο η σημερινή άνοδος, όσο και αυτή των συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, προήλθε πρωτίστως λόγω της απόσυρσης των πωλητών και όχι λόγω σημαντικής επαναδραστηριοποίησης αγοραστών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι η αγορά έχει καλύψει περίπου 36 μονάδες από τα πρόσφατα χαμηλά της είναι στοιχείο που δείχνει ότι διαθέσεις περαιτέρω ρευστοποιήσεων δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση. Η ελληνική αγορά, είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά που απασχολεί ελάχιστα κεφάλαια από τη συνολική παγκόσμια επενδυτική «πίτα» και αυτό καθιστά ακόμη πιο ρηχό το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το κλίμα
Πάντως, διεθνώς η εβδομάδα ξεκίνησε άριστα για τις αγορές, που συνεχίζουν να δείχνουν πρωτοφανή «ανοσία» μπροστά σ’ όλες τις επιπτώσεις και τις συστημικές αλλαγές που φέρνει ο Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες. Το σημαντικότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ο DAX της Φρανκφούρτης άφησε πίσω τα πρόσφατα χαμηλά και σήμερα επανήλθε εκ νέου πάνω από τις 14.100 μονάδες, ενώ στη Wall Street η εβδομάδα ξεκινά με νέο ιστορικό ρεκόρ στον S&P 500, τον πιο… βαρύ δείκτη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέσα σ’ αυτό το αβανταδόρικο περιβάλλον, το Χ.Α. συνεχίζει με όγκους και τζίρους που δε μαρτυρούν νέες εισροές, όμως η παύση πωλήσεων φέρνει μερική τακτοποίηση και εξισορρόπηση δεικτών και μετοχών που κλείνουν το gap της πτώσης του Ιανουαρίου.
Κύριος καταλύτης που «σφραγίζει» την ποιότητα μιας ανοδικής κίνησης είναι ασφαλώς η αξία συναλλαγών που από τα 70 και 80 εκατ. ευρώ ημερησίως στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν στα 47,9 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη εδώ και πολλές εβδομάδες. Σήμερα, Δευτέρα, υπήρξε μικρή αύξηση του τζίρου που έφτασε στα 55,12 εκατ. ευρώ, με τα 7,68 εκατ. ευρώ (14%) να είναι πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Jumbo.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 778,01 μονάδες με άνοδο 1,75%, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 781,05 μονάδες (+2,15%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.862,07 μονάδες με άνοδο 1,79%. Ο Mid Cap ενισχύθηκε επίσης κατά 1,79%. Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,10% με κλείσιμο στις 472,69 μονάδες.
Στις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha Bank με άνοδο 6,61% και όγκο 5,59 εκατ. τεμάχια, η Πειραιώς στο +2,97%, Εθνική +2,17% και Eurobank +1,42%. Στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας στον FTSE 25 ξεχώρισε η Τιτάν με άνοδο 4,29%, η Coca Cola HBC (+3,10%), η Ελλάκτωρ (+3,10%, καθώς προέρχονταν από ισχυρότατο πτωτικό σερί), η ΔΕΗ (+2,74%), η ΓΕΚ Τέρνα (+2,70%) και η Τέρνα Ενεργειακή (+2,41%).
Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε το εμφατικό +9,89% της Πλαστικά Θράκης που έφερε κλείσιμο στα 4 ευρώ που είναι νέα υψηλά τελευταίων ετών, ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης οι AVAX, Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat, Intracom Holdings, Έλτον, Κρι Κρι, Autohellas και Attica Bank. Στο σύνολο της αγοράς, 82 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 40 που υποχώρησαν.