Μπορεί οι αφορμές να έχουν δοθεί από το νέο κύμα και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τις καθυστερήσεις και τις αρρυθμίες στην πορεία των εμβολιασμών αλλά και τον προβληματισμό για τον τουρισμό και τις επιπτώσεις στην οικονομία που όλα αυτά συνεπάγονται, όμως, η αλήθεια είναι ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού «νέκρωσε».
Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου οπότε και ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει κατακόρυφα τις πρωτοβουλίες τους, οι τζίροι και οι όγκοι έχουν συρρικνωθεί και γενικότερα το Χρηματιστήριο κινείται πλαγιοκαθοδικά. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι από την ημέρα του ανασχηματισμού και εντεύθεν, «πάγωσε» η οποιαδήποτε διάθεση για νέα ρίσκα, πρωτίστως από την πλευρά των ισχυρών χαρτοφυλακίων, που κάνουν και τη διαφορά.
Τί φοβούνται traders και επενδυτές
Ο λόγος, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, δεν είναι η… ποιότητα του ανασχηματισμού ούτε τα πρόσωπα, αλλά η ευρύτερη σημειολογία του, που – σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές – παραπέμπει ξεκάθαρα σε σχήμα που να μπορεί να «σηκώσει» (και) το ενδεχόμενο εκλογών. Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι «ποντάρουν» από τώρα στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Ως γνωστόν, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, άρα οι πιθανότητες για διπλή αναμέτρηση είναι πολλές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ευρύτερα για την ακινησία και την… ομηρία της αγοράς, της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν χώρα. Ασχέτως αν το κυβερνών κόμμα είναι ξεκάθαρα επικρατέστερο στις δημοσκοπήσεις, η εν γένει «ακύρωση» τουλάχιστον ενός εξαμήνου (συνολικά) πριν και μετά τις εκλογές από πλευράς διακυβέρνησης και μεταρρυθμίσεων, φαίνεται πως είναι ανασταλτικός παράγοντας για αρκετά χαρτοφυλάκια στο να προχωρήσουν σε νέα ρίσκα στο Χ.Α.
Τα ξένα χαρτοφυλάκια θέλουν σταθερότητα, ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πλάνο και προσαρμογές που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία σε μια ιδιαίτερα νευραλγική συγκυρία για όλη τη διεθνή πραγματικότητα. Έτσι, ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – σε τέτοια συγκυρία – θεωρείται από τους περισσότερους έγκριτους αναλυτές ως… κατάχρηση και αναίτια «βουτιά» σε περιπέτειες ακινησίας και αβεβαιότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι από 70 και 80 εκατ. ευρώ τζίρο που καταγράφονταν ημερησίως στο λίαν ανοδικό δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, εσχάτως η αξία συναλλαγών έπεσε και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, με αποκορύφωμα την περασμένη Πέμπτη που κατήλθε στα 34 εκατ. ευρώ, μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Μάλιστα, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στα 47,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 34,9% έναντι της αμέσως προηγούμενης!
Τα στατιστικά της αγοράς
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν περισσότερα ως προς το momentum της αγοράς, ενώ κλειδί για την εικόνα και το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση θα είναι η πορεία των ημερήσιων συναλλαγών. Πάντως, η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν ανοδική σε ποσοστό 2,02% για το Γενικό Δείκτη, κυρίως λόγω παύσης των ρευστοποιήσεων και όχι λόγο νέων ισχυρών αγορών. Σε επίπεδο έτους, οι απώλειες στο Γ.Δ. διαμορφώνονται στο -5,49%, στον FTSE 25 στο -5,45%, ενώ στον τραπεζικό κλάδο η πτώση διαμορφώνεται στο -11,66%.
Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 764,60 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,50%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,03 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν, ενώ στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν μετοχές όπως Jumbo +4,17%, Eurobank +2,08%, Viohalco +1,95%, Alpha Bank +1,65%, ΔΕΗ +1,39%, Coca Cola HBC +1,19% κ.λπ.