Ο “θάνατος” του επιτοκίου LIBOR είχε από καιρό εξαγγελθεί. Από τα σκάνδαλα χειραγώγησης, μέχρι το Berxit και την χρηματοοικονομική χειραφέτηση, η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να θέλει να αποσυσχετιστεί από το Λονδίνο και να αλλάξει σημεία και δείκτες αναφοράς. Η ορολογία, άλλωστε, στα χρηματιστήρια είναι μια αργκό με ιδιαίτερα ισχυρή σημειολογία και αξία.
Μοιάζει μακάβριο, αλλά δεν είναι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις επί του λεγόμενου κανονισμού για τους δείκτες αναφοράς σχετικά με την παύση χρηματοπιστωτικών δεικτών αναφοράς. Πλέον, η Κομισιόν αποκτά τη δύναμη να αντικαθιστά δείκτες αναφοράς με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εντάξει, έχει και οσμή retribution, αλλά μεγάλα παιδιά είναι…
Οι εποπτευόμενες οντότητες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν δείκτες αναφοράς τρίτων χωρών έως το τέλος του 2023. Η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει περαιτέρω αυτό το διάστημα έως το τέλος του 2025 με κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που θα πρέπει να εκδώσει έως τις 15 Ιουνίου 2023, εφόσον υποβάλει προηγουμένως έκθεση με στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της παράτασης.
Brexit και LIBOR…exit
Οι τροποποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο της αναμενόμενης σταδιακής κατάργησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (LIBOR) έως το τέλος του 2021. Στόχος των νέων κανόνων είναι να μειωθεί η ανασφάλεια δικαίου και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διασφαλίζοντας ότι θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα νόμιμο επιτόκιο αντικατάστασης μέχρι τη στιγμή που δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ένας δείκτης αναφοράς συστημικής σημασίας.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να αντικαθιστά τους λεγόμενους «δείκτες αναφοράς κρίσιμης σημασίας», οι οποίοι θα μπορούσαν να διαταράξουν τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη, και άλλους σχετικούς δείκτες αναφοράς, εάν η παύση τους μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ. Η Επιτροπή θα είναι επίσης σε θέση να αντικαθιστά δείκτες αναφοράς τρίτων χωρών εάν η κατάργησή τους μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών ή να εγείρει συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες καλύπτουν επίσης την αντικατάσταση ενός δείκτη αναφοράς που έχει οριστεί ως κρίσιμης σημασίας σε ένα κράτος μέλος, μέσω της εθνικής νομοθεσίας.
Επιπλέον, οι τροποποιήσεις επί του κανονισμού για τους δείκτες αναφοράς παρατείνουν τη μεταβατική περίοδο για τη χρήση δεικτών αναφοράς τρίτων χωρών έως ότου εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες που διέπουν τη χρήση των εν λόγω δεικτών αναφοράς.
Επόμενα στάδια
Το κείμενο του κανονισμού που εγκρίθηκε σήμερα θα υπογραφεί στις 10 Φεβρουαρίου και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα στις 12 Φεβρουαρίου. Ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει και θα εφαρμοστεί από την επόμενη ημέρα.
- Κείμενο του κανονισμού
- Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάργησης χρηματοπιστωτικών δεικτών αναφοράς (δελτίο τύπου, 9 Δεκεμβρίου 2020)
Τί είναι το LIBOR
Το Διατραπεζικό Προσφερόμενο Επιτόκιο του Λονδίνου είναι ένας μέσος όρος επιτοκίου που υπολογίζεται από εκτιμήσεις που υπέβαλαν οι κορυφαίες τράπεζες στο Λονδίνο. Κάθε τράπεζα εκτιμά τι θα χρεώνεται αν δανείστηκε από άλλες τράπεζες.
Το LIBOR εξυπηρετεί χρεόγραφα με ωρίμανση από το overnbight έως ενός έτους. Κάθε εργάσιμη ημέρα, οι τράπεζες λειτουργούν με 35 διαφορετικές τιμές LIBOR, αλλά η συχνότερα χρησιμοποιούμενη τιμή είναι των τριών μηνών σε δολάρια ΗΠΑ.