Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα συνολικά και επιμέρους επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα καθώς σταδιακά αρχίζει και καταγράφεται ο αντίκτυπος των πρώτων ημερών επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και με την κοινωνική δραστηριότητα να επιταχύνει, μετά τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι ορατός, ενώ το ΕΣΥ δεν έχει επαρκή δυναμικότητα για να αντιμετωπίσει μαζικές εισροές και διασωληνώσεις από τα τρέχοντα επίπεδα.
Μπροστά στην εκδήλωση τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το ΕΣΥ, από τα τρέχοντα επίπεδα. Για τον έλεγχο της δυναμικής του νέου κύματος η κυβέρνηση επαναφέρει περιοριστικά μέτρα και υπαναχωρεί στην απόφασή της για την ελεύθερη λειτουργία του λιανεμπορίου. Με την προοπτική επίτευξης συλλογικής ανοσίας να τοποθετείται πλέον στο Φθινόπωρο, τα κυλιόμενα lockdown θα είναι νέα κανονικότητα.
Οι κινητοί μέσοι όροι μεταδοτικότητας και θετικότητας αυξάνονται διαδοχικά και σταθερά. Έτσι, μετά από έξι εβδομάδες ανόδου του Rt, όταν έδειξε να σταθεροποιείται, πυροδοτήθηκε η άνοδος του δείκτη θετικότητας. Αντιθέτως, η κλινική εικόνα παραμένει βελτιούμενη, τουλάχιστον για την ώρα. Ο ρυθμός αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, όμως, είναι κατώτερος των προσδοκιών, ενώ η ενίσχυση του δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις τη φθορά λόγω της παρατεταμένης κρίσης.
Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες θα αρχίσει να μετεξελίσσεται σε εισαγωγές και νοσηλείες σταδιακά σε 5 έως 10 ημέρες. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε νέο κύμα. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν στην προηγούμενη απόφαση για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς και μέσα σε δύο εβδομάδες αναγκάζεται να εισάγει νέους.
Δείκτης αυστηρότητας μέτρων
Παράλληλα, υπό το φόβο η κατάσταση να έχει διαφύγει τον έλεγχο, υιοθετείται το σύστημα των κυλιόμενων lockdown ή “ακορντεόν”. Έτσι, η Ελλάδα διαχωρίζεται σε δύο ζώνες υγειονομικής επιτήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο θα εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα στην κυκλοφορία των πολιτών.
Συγκριτικός δείκτης αυστηρότητας μέτρων
Coronavirus 24h FactSheet
- 795 κρούσματα
- 31.904 τεστ
- 12.890 pcr
- 19.014 rapid
- 2,49% δείκτης θετικότητας
- 0,88% δείκτης μεταδοτικότητας Rt (εβδομαδιαίος)
- 257 διασωληνωμένοι
- 15 θάνατοι
- 18,8% δείκτης θνητότητας των 65+
Θετικότητα
Στην Ελλάδα ο δείκτης θετικότητας έχει αρχίσει να ενισχύεται εκ νέου. Συγκριτικά όμως, η θετικότητα στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερη από την ΕΕ.
Ηλικιακή κατανομή
Από την ανάλυση των στοιχείων ηλικιακής κατανομής του ΕΟΔΥ παρατηρείται εκτόξευση των κρουσμάτων στην πλέον ευπαθή ομάδα των 65+, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την επόμενη ημέρα στο ΕΣΥ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, στον πίνακα ηλικιακής κατανομής, καταγράφονται 120 κρούσματα υπέρτερα του συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Πρόκειται για ετεροχρονισμένη ηλικιακή ταυτοποίηση κρουσμάτων, που υπονομεύει την αξιοπιστία των δεδομένων και καθιστά πρακτικά αδύνατη την ημερήσια σύγκριση, αλλά και αναδρομικά τα στοιχεία προηγουμένων εκθέσεων, με βάση τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις.
Ειδικότερα, η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:
- 67 σε ανηλίκους
- 284 στην ομάδα 18-39
- 317 στην ομάδα 40-64
- 193 στην ομάδα 65+
- 120 κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν ηλικιακά αναδρομικά
Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 257 ασθενείς. Η ηλικιακή τους κατανομή έχει ως εξής:
- 6 από 18 έως 39 ετών
- 86 από 40 έως 64 ετών
- 165 άνω των 65 ετών
Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα αν και έχει επιταχυνθεί, εν τούτοις υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου και της δραστηριότητας πολλών άλλων χωρών με αντίστοιχο πληθυσμό. Η Ελλάδα ακολουθεί σε αναλογία εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους την Πορτογαλία, τη Δανία και την Λιθουανία. Μόλις το τελευταίο 24ωτο η Ελλάδα κατάφερε να υπερσκελίσει Ουγγαρία και Τσεχία, ενώ προηγείται και της Ολλανδίας.
Θνητότητα
Στην Ελλάδα η θνητότητα παραμένει μελανό σημείο, καθώς υπολείπεται μόνο της Βουλγαρίας, γεγονός που καταδεικνύει ζητήματα πέραν της ηλικιακής διάρθρωση του πληθυσμού. Συνολικά, η θνητότητα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3,7%, ενώ για τους 65+ το ποσοστό αυτό είναι στο 18,8%. Την τελευταία εβδομάδα, λόγω της αύξησης των τεστ και της μείωσης των θανάτων, ως συνεπακόλουθο της μείωσης των νέων κρουσμάτων, οι δείκτες εμφανίζουν δυναμική βελτίωσης.
Εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός στην ΕΕ αναμένεται να επιβραδυνθεί προσεχώς, καθώς παρά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, όλες οι εταιρίες έχουν προειδοποιήσει για υστέρηση στις παραδόσεις. Παρά την αντιπαράθεση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η αλλαγή της δυναμικής μοιάζει ανέφικτη.
Έτσι, αν και η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει υπεραρκετές δόσεις από τα εμβόλια, εν τέλει οι παραδόσεις των εμβολίων θα καθυστερήσουν, με κίνδυνο να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας.
Δόσεις ανά 100 κατοίκους
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 795 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156473, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5936 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48939 (63.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
257 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 185 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 15 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5779 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3397 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.