Κεφάλαια 3,5 δισ, άντλησε το ελληνικό Δημόσιο στο ντεμπούτο του ΟΔΔΗΧ στις αγορές για το 2021, με τις προσφορές να εκτοξεύονται στα 29 δισ. προβληματισμό προκαλεί ωστόσο το σχετικά “αλμυρό” επιτόκιο της έκδοσης, που κινήθηκε στο 0,8%, ήτοι midswaps +100 μβ.
Το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο έκλεισε στις 13:20 ώρα Ελλάδος. Η λήξη του ομολόγου είναι στις Ιουνίου 2031. Πρόκειται για το πρώτο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο το 2021, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων καθώς και την βελτίωση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων. Συνολικά ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να αντλήσει 8 έως 12 δισ., με δύο διαφορετικά σενάρια, εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Με βάση τον σχεδιασμό ο ΟΔΔΗΧ θα “δοκιμάζει τα νερά” των αγορών τουλάχιστον μια φορά κάθε τρίμηνο.
Η ζήτηση από την πρώτη ώρα ήταν ισχυρή και ξεπέρασε τελικά τα 29 δισ. ευρώ, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ, με την Ελλάδα να αντλεί τελικά 3,5 δισ. ευρώ.
Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (-0.20 μ.β περίπου), στην συνέχεια υποχώρησε στις 105 μ.β συν το mid swap, ενώ μετά υποχώρησε περαιτέρω στις 100 μ.β (+ mid swap) δηλαδή στην περιοχή του 0,80%, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς είχαν νωρίτερα τοποθετήσει το επιτόκιο κάτω του 0,80%, ακόμα και στο 0,75%. Αλώστε, η διάρκειά του δεν είναι 10 ετή αλλά 10 έτη συν 5 μήνες, κάτι που εξηγεί το επίπεδο του επιτοκίου.
Η καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων
Το επιτόκια που επιτεύχθηκε είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδώσεις στην Ευρωζώνη είναι αρνητικές και οι συνθήκες που δημιουργία η παρουσία της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά είναι πλασματικές.
Σημειώνεται πως την έκδοση του νέου 10ετούς “τρέχουν” πέντε διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική Eurobank, ενώ το νέο 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031 και αξιολογείται με Ba3, BB- , BB, BB(L) από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.
Τα spread των ελληνικών
Ο ΟΔΔΗΧ περίμενε να ολοκληρωθεί η πρώτη έξοδος για το 2021 της Ε.Ε με ομόλογα υπό το πρόγραμμα SURE, κάτι που έγινε χθες.
Η ΕΚΤ στα τέλη του 2020 είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα ίσα με το 30% περίπου του capital key της Ελλάδας και μπορεί να αγοράσει 20 δισ. ευρώ περαιτέρω ελληνικά ομόλογα έως τη λήξη του PEPP. Αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία και για τους επόμενους 12 μήνες.