Με τα εμβόλια να καθυστερούν η προοπτική επίτευξης ανοσίας της αγέλης απομακρύνεται, οι κυβερνήσεις στρέφονται εκ νέου στη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος σε πολλές χώρες της Ευρώπης και οι αντιδράσεις των κοινωνιών στα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν επικοινωνιακές και ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Μετά από τις προειδοποιήσεις των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca/Οξφόρδης η Ευρώπη θορυβήθηκε και η Κομισιόν αναγκάστηκε να υιοθετήσει πιο ενεργητική στάση, επιχειρώντας να πιέσει πολιτικά τις εταιρίες. Η Επιτροπή έθεσε επί τάπητος το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών σε μια προσπάθεια να πιέσει τις φαρμακευτικές εταιρίες να παραδώσουν εγκαίρως τα εμβόλια που έχουν συμφωνηθεί.
Τα προβλήματα παραγωγής και διανομής των εμβολίων μπορεί να αναδεικνύονται τώρα, είναι όμως γνωστά εξ αρχής και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς και στην έλλειψη διεθνούς συντονισμού και προτεραιοποίησης. Η Η κοινοπραξία GAVI, είχε εξ αρχής θέσει ως μείζονα στόχο την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των εμβολίων. Η πρωτοβουλία Τραμπ να αυτονομηθεί αρνούμενος να συμμετάσχει σε διεθνή σχήματα και η χαλαρή συμμόρφωση του ευρωπαϊκού μπλοκ δημιούργησαν ανασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες βλέπουν τους μεγάλους να αποστραγγίζουν την παραγωγή και να υποβαθμίζουν τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες για ισόρροπη κατανομή
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει τους ηθικούς, πολιτικούς και υγειονομικούς κινδύνους που δημιουργεί ο πόλεμος για τα εμβόλια. Στις 3 Μαΐου, το CM είχε θέμα το ζήτημα της ανεπάρκειας των εμβολίων, αναφέροντας: Πόλεμος για τα εμβόλιο του Covid-19 κίνδυνος να μη το πάρουν όλοι.
Σπάνε την αποκλειστικότητα της Pfizer
Υπό την απειλή κυρώσεων και απαγόρευσης εξαγωγών, η Pfizer φαίνεται ότι αποδέχθηκε τις προτάσεις της ΕΕ για συμπαραγωγή των εμβολίων σε άλλα εργοστάσια. Έτσι, τώρα η γαλλική φαρμακοβιομηχανία, Sanofi, ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κατά 100,000 χιλιάδες δόσεις, μέχρι τα τέλη του έτους.
Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.
Η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021. Εν αναμονή, η γαλλική κυβέρνηση την προέτρεψε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να θέσει στη διάθεση άλλων εταιρειών τις αλυσίδες παραγωγής της, για να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.
Παρέμβαση Μέρκελ
Η Άγκελα Μέρκελ έκανε σήμερα έκκληση για μια «δίκαιη» κατανομή στον κόσμο των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών επειδή παραμένει μειωμένη προσφορά των εμβολίων αυτών από τα φαρμακευτικά εργαστήρια.
«Το σημαντικό είναι να έχουμε μια δίκαιη κατανομή (…) αυτή την περίοδο της χαμηλής διαθεσιμότητας εμβολίων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια του φόρουμ του Νταβός που διεξάγεται φέτος μέσω βιντεοδιάσκεψης.
«Είναι για μένα ακόμη σαφέστερο απ’ ό,τι πριν (…) πως οφείλουμε να επιλέξουμε την οδό της πολυμέρειας και πως ο προστατευτισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα», ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόσβασης στα εμβόλια, δήλωσε η Μέρκελ.
Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ η κυβέρνησή της επικρίνεται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία εξαιτίας της παράδοσης ανεπαρκών δόσεων και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει πλέον να ελέγξει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια που παράγονται στο έδαφός της εξάγονται προς άλλες περιφέρειες και χώρες.
Η Κολχικίνη
Εξαιρετικά ευνοϊκά και πρωτοφανή φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα μιας καναδικής μελέτης για τη χρήση της κολχικίνης σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19, καθώς προκύπτει 44% μείωση θνητότητας, 25% μείωση του ποσοστού εισαγωγής στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αποφυγής της διασωλήνωσης, όπως είχε αναφέρει ο κ. Στεφανάδης στον ΣΚΑΪ.
Μια ακόμη μελέτη, από επιστήμονες στην Κολομβία, επιβεβαιώνει επίσης, ότι τα οφέλη από τη χρήση του εν λόγω φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό είναι σημαντικά. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Στη μελέτη αυτή 5 περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κολχικίνη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reumatologia Clinica.
Μέχρι στιγμής διάφορα πιθανά φάρμακα χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά στάδια της νόσου. Ωστόσο, καμία από τις θεραπείες δεν έχει αποδειχθεί εντελώς αποτελεσματική. Η κολχικίνη φαίνεται, όμως, να έχει κάποια επίδραση.
Η κολχικίνη χρησιμοποιείται για περισσότερα από 10 χρόνια για θεραπεία των συμπτωμάτων ασθενών με ιατρογενείς αλλογενώσεις. Η κολχικίνη, συγκεκριμένα, μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με φλεγμονώδη απόκριση και ορισμένα κλινικά συμπτώματα, όπως αρθραλγία, κεφαλαλγία και πνευμονολογικά συμπτώματα. Οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται το φάρμακο εμφανίζουν κλινική βελτίωση και τα συμπτώματα μειώνονται.
Γενικά, η κολχικίνη έως τώρα έχει χορηγηθεί με ασφάλεια. Ωστόσο, όταν υπάρχει υπερδοσολογία, είναι τοξική. Η τοξικότητα της κολχικίνης οφείλεται στις αντιμιτωτικές της ιδιότητες. Συνδέεται με την τουμπουλίνη στα κύτταρα και προκαλεί εξασθενημένη συγκέντρωση πρωτεϊνών, μιτωτική διακοπή και δυσλειτουργία πολλών οργάνων, αλλά είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις θεραπευτικές οδηγίες των ιατρών και η τοξικότητα είναι σπάνια εάν δεν ξεπεραστούν οι συνιστώμενες δόσεις.