Χωρίς εντάσεις και με πρόγραμμα για τη δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη επαφή των διαπραγματευτικών ομάδων Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών που είχαν παγώσει από το 2016.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των κλιμακίων από Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη με συμφωνία για τη συνέχιση του διαλόγου στην Αθήνα.
Όπως έγινε γνωστό, οι συνομιλίες κράτησαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες. Οι Έλληνες διπλωμάτες, ακολούθως, αποχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη στις 15:00 ώρα Ελλάδος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές κρατώντας μικρό καλάθι. Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι το πλαίσιο των διερευνητικών θα είναι αυτό του 2016. Η τουρκική πλευρά, όμως, ξεκαθάρισε ότι προσέρχεται σε διάλογο εφ όλης της ύλης των αντικειμένων που έχουν συζητηθεί και στους 61 γύρους των διερευνητικών επαφών.
Ωστόσο, με δεδομένη την αντιστροφή της ατζέντας επί Ευάγγελου Βενιζέλου, προτάσσοντας τα ζητήματα καθορισμού υφαλοκρηπίδας, έναντι των προκριματικών θεμάτων και με το ενδεχόμενο της τμηματικής οριοθέτησης για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η ατζέντα των διερευνητικών επαφών έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ,
Tο πρακτορείο Anadolu, αναφέρει ότι στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτά τα θέματα για το μέλλον. Στον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών, τα μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα.
Με Καλίν, χωρίς Σουρανή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάρθρωση των ομάδων που συμμετέχουν στις διερευνητικές επαφές, καθώς από τουρκικής πλευράς παρίστατο ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Στην ελληνική αποστολή όμως δεν συμμετείχε η διπλωματική σύμβουλος του Κυριοάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή. Οι Καλίν και Σουρανή, όμως, ήταν υπεύθυνση για τη διαμόρφωση της ατζέντας των επαφών, ενώ αμφότεροι έχουν απευθείας πρόσβαση στους ηγέτες.
Η απουσία της κας Σουρανή από την ομάδα των διερευνητικών επαφών είναι αποτέλεσμα προσωπικού βέτο που έθεσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, πρέσβης Παύλος Αποστολίδης. Επίσης, η συμμετοχή της κας Σουρανή στην ομάδα θα ήταν εξωθεσμική, και θα υπονόμευε την εξουσία του κου Αποστολίδη, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να κατηγορήσει την Ελλάδα για πολυγλωσσία. Με δεδομένο μάλιστα ότι τις διερευνητικές επαφές επιβλέπουν τα υπουργεία Εξωτερικών, η διαμόρφωση ετερόκλητου σχήματος θα επέτεινε τις φήμες για την απόσταση στις σχέσεις Μητσοτάκη-Δένδια.
Το πλαίσιο και οι… προθέσεις
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είχε αναφερθεί στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών . Ειδικότερα, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή πίστη τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας.
Υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, ότι στις διερευνητικές επαφές θα γίνουν συζητήσεις και ο στόχος είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για τυχόν διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις διερευνητικές, τόνισε πως δεν ορίζει η Ελλάδα τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής αντιπροσωπείας.