Ο Τραμπ μπορεί να έφυγε από τον Λευκό Οίκο, αλλά ουδείς στο Καπιτώλιο φαίνεται διατεθειμένος να ξεχάσει την εισβολή που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε με τον εμπρηστικό λόγο και τον αμφιλεγόμενο ρόλο του. Έτσι, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να υποβάλλουν στη Γερουσία, τη Δευτέρα στις 25 Ιανουαρίου, το πόρισμα της Βουλής για το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.
Τη Δευτέρα θα υποβάλλουν οι Δημοκρατικοί το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία. Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται για «υποκίνηση στάσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ με δύο σε βάρος του δίκες στη Γερουσία.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία, απορρίπτοντας το αίτημα του επικεφαλής της μειοψηφίας, του Ρεπουμπλικάνου Μιτς Μακόνελ, να καθυστερήσει η διαδικασία.
Αν και ο Τραμπ δεν είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ, ενδεχόμενη καταδίκη του από τη Γερουσία, με την ποινή της καθαίρεσης, θα μπορούσε να ανακόψει τα σχέδιά του να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.
Η διαδικασία
Οι «εισαγγελείς», δηλαδή Δημοκρατικοί βουλευτές με επικεφαλής τον Τζέιμι Ράσκιν, θα πάνε στη Γερουσία και θα διαβάσουν το κατηγορητήριο στους γερουσιαστές. Αυτή η ενέργεια θα σημάνει την επίσημη έναρξη της δεύτερης δίκης του Τραμπ, του μοναδικού προέδρου στην ιστορία που έχει παραπεμφθεί δύο φορές από τη Βουλή. Δεν έχει ωστόσο προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης της «δίκης». «Όμως μην απατάσθε, θα υπάρξει δίκη στη Γερουσία των ΗΠΑ και ψηφοφορία για την ενοχή ή όχι του προέδρου», δήλωσε ο Σούμερ.
Ο Μακόνελ, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι «χρειάζεται μια δίκαιη και ολοκληρωμένη δίκη, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η Γερουσία να εξετάσει όλα τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα», προτείνοντας να καθυστερήσει η διαδικασία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης να περιμένει, ούτως ώστε η Γερουσία να αφοσιωθεί τις επόμενες ημέρες στη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού των υπουργών και άλλων αξιωματούχων που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.
Μέχρι σήμερα, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφύγει να αναμιχθεί στην υπόθεση, εκτιμώντας ότι επαφίεται στο Κογκρέσο να αποφασίσει αν και πότε θα δικάσει τον προκάτοχό του.