Την εντεινόμενη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντανακλά η μετ’ επιτάσεως επαναφορά από τα media του θέματος μείωσης των παραδόσεων εμβολίων από τη Pfizer σε χώρες της ΕΕ, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν και το θέμα αντιμετωπίστηκε “χλιαρά” σε πρώτη φάση, οι αντιδράσεις τώρα κλιμακώνονται, καθώς τα εμβόλια που θα προμηθευτούν οι περισσότερες χώρες μέσω του μηχανισμού της ΕΕ δεν επαρκούν για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι.
Η Pfizer είχε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποιήσει για προσωρινή μείωση της παραγωγής λόγω αναβάθμισης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, ώστε να αναπληρώσει και να επιτύχει τους συνολικούς στόχους, εγκαίρως. Ωστόσο, σήμερα, η μείωση κατά 50% των παραδόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Pfizer, που ήταν γνωστή, αναδεικνύεται εκ νέου και με μεγάλη δυναμική.
Ενώ η μια μετά την άλλη χώρες της ΕΕ μπαίνουν σε καθεστώς lockdown ή παρατείνουν την ισχύ των περιοριστικών μέτρων, η καθυστέρηση των εμβολίων υπονομεύει την προοπτική αποκατάστασης της κανονικότητας και αυξάνει το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις.
Υπ’ αυτό το πρίσμα η ανανεωμένη ένταση με την οποία επανέρχεται το θέμα μείωσης των παραδόσεων του εμβολίου της Pfizer, αποτελεί εν μέρει και αντανάκλαση των πιέσεων που ασκούνται σε πολιτικό επίπεδο. Με τα media να στοχοποιούν την Pfizer για την αδυναμία της να ανταποκριθεί άμεσα στην παροχή επαρκών δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, οι πολιτικοί εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν το πολιτικό κόστος που επωμίζονται.
Με άλλα λόγια στήνεται μια μιντιακή blame-sharing πλατφόρμα μεταξύ πολιτικών και φαρμακευτικών εταιριών, ώστε να απορροφηθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί.
Αντιδράσεις
Εντεινόμενη είναι η δυσφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ τόσο για τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, όσο και στις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι ο εμβολιασμός εξελίσσεται βάσει του αρχικού σχεδιασμού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Αντρέι Μπάτσιου, ανέφερε στο Reuters ότι η χώρα του θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα και οι προμήθειες θα βελτιωθούν σταδιακά, με τις παραδόσεις να μην επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα έως τα τέλη Μαρτίου,
Η κατάσταση είναι το ίδιο περίπλοκη και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνησης της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών. «Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ενημέρωσε Βουλγαρία και Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις.
Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.
Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τη Δευτέρα, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.
Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.