Οργιώδες και σε πολλές περιπτώσεις δύσοσμο είναι το παρασκήνιο της επιχειρούμενης πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μέχρι τώρα, πολλές διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας έχουν προσπαθήσει να την πουλήσουν, όλες απέτυχαν και η προηγούμενη το πλήρωσε με το… κεφάλι της. Φήμες, διαρροές και χρηματιστηριακά παιχνίδια σκιαγραφούν το σκηνικό μιας ακόμη απόπειρας πώλησης της “στοιχειωμένης” όπως αποδεικνύεται ασφαλιστικής εταιρίας.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τώρα το εγχείρημα είναι περισσότεροι απ΄ όσοι φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Πρόκειται για πρόσωπα και θεσμούς με ισχυρή επιρροή και διευρυμένη περίμετρο άσκησης της. Φαινομενικά, η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα. Με τη σειρά της, η διοίκηση της ΕΤΕ απαντά στην κυβέρνηση και το ΤΧΣ. Στην πραγματικότητα, όμως, η δομή ελέγχου τις Εθνικής Ασφαλιστικής είναι πιο σύνθετη. Το πανίσχυρο σωματείο των εργαζομένων, οι ισχυροί και κομματικές διασυνδέσεις ασφαλιστικοί πράκτορες και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.
Το deal της Εθνικής Τράπεζας με τη CVC για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει “πεθάνει” και “αναστηθεί” ουκ ολίγες φορές μέχρι τώρα. Εσχάτως, φήμες ανέφεραν ότι οι συζητήσεις είχαν παγώσει, ότι το τίμημα προσέφερε το Fund ήταν πολύ χαμηλότερο από τα 450 εκατ. και ότι οι εξασφαλίσεις που ζητούσε από την Εθνική Τράπεζα καθιστούσαν τη συμφωνία ανέφικτη.
Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας
Βρισκόμενη σε οιονεί αδιέξοδο, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε παράταση από τη DG Comp, ως προς το χρόνο υλοποίησης της δέσμευσης πώλησης/διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστική. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά και μπαράζ πωλήσεων, που πίεσε σημαντικά τόσο τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας όσο και τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου.
Παρέμβαση στις εξελίξεις ασκούν όμως και πολιτικά πρόσωπα, εκφράζοντας πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα. Έτσι, άλλοι πολιτικοί παρεμβαίνουν προωθώντας το αφήγημα της διοίκησης της ΕΤΕ και άλλοι για να υποστηρίξουν τη γραμμή του Συλλόγου Εργαζομένων, ο οποίος παραμένει κραταιός.
Η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω από την ασαφή δημόσια στάση κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης.
Μελανά σημεία
Καθώς περνάει ο καιρός όμως, αλλάζουν τα δεδομένα, Έτσι, οι αναγκαιότητες και οι συμβάσεις του χθες επαναπροσδιορίζονται ως δυνάμει επιλογές στο σήμερα. Η αλλαγή στη στάθμιση υποχρεωτικότητας της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η επίτευξη των στόχων μείωσης λειτουργών κερδών και εσόδων από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του deal πώλησης της ασφαλιστικής αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι.
Επίσης, γνωστά είναι τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων σε τεχνικό επίπεδο. Η PWC, για παράδειγμα ενεργεί ταυτόχρονα ως σύμβουλος της CVC και ως εκτιμητής για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, ενδεχόμενη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC θα εγείρει νομοτελειακά και ζήτημα κυριαρχίας στην Υγεία, καθώς το Fund ελέγχει άμεσα ή με συνεργασίες τα περισσότερα μεγάλα ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care). Συνεπώς, η απόκτηση και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας θα δημιουργούσε άνισο πεδίο ανταγωνισμού και θα είχε σίγουρα επιπλοκές με την DG Comp.
Gap αποτίμησης
Αν και το ζήτημα αποτίμησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 450 εκατ. είχε αποτελέσει εξ αρχής ζήτημα προς συζήτηση, η πώληση της AXA στα 168 εκατ. αποτελεί εξέλιξη που ανεβάζει τον πήχη. Υπ αυτό το πρίσμα το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτιμάται στα 680 εκατ. και κατ’ επέκταση το 80% στα 547 εκατ.
Στη σκιά των προβλημάτων και του gap στην αποτίμηση, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατέθεσε νέο αίτημα παράτασης, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ενδεχόμενη βεβιασμένη κίνηση σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να καταλήξει στη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.
Εναλλακτικές λύσεις
Αν η Εθνική Τράπεζα αποτύχει να πουλήσει την Ασφαλιστική στην CVC τώρα, τα περιθώρια στενεύουν και η αμέσως επόμενη λύση, το plan B θα ήταν η προετοιμασία για Δημόσια προσφορά και εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.
Το σενάριο αυτό δεν είναι απαγορευτικό για την είσοδο νέου επενδυτή ή ομάδας επενδυτών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ο οποίος θα αποκτήσει και το management. Ωστόσο, στερείται επενδυτικής λογικής. Ως εκ τούτου, η λύση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως ως απειλή και λιγότερο ως πραγματικό σενάριο.
Τέλος, υπάρχει και η εναλλακτική λύση… 3. Σε αυτή προκρίνεται σενάριο συγχώνευσης της Εθνικής Ασφαλιστικής με άλλη εταιρία του κλάδου και εν συνεχεία αγορά πακέτο.
Αμφότερες οι λύσεις αυτές θα χρειάζονταν 6 έως 8 μήνες, τοποθετώντας την οριστική επίλυση του ζητήματος στα τέλη του 2021.