Μάχη με το χρόνο και το βραδυκίνητο πολιτικό σύστημα δίνει η Τράπεζα Πειραιώς που βρίσκεται πλέον σε τροχιά επαν-ιδιωτικοποίησης. Η διοίκηση έχει θέσει ως ορόσημο για την ΑΜΚ των 800 εκατ. τον Απρίλιο, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν αρχίσουν να καταγράφονται οι επιπτώσεις της υγειονομιής κρίσης του Covid-19, που θα προκύψουν από τη λήξη του μορατόριουμ στα δάνεια.
Η εξίσωση της ιδιωτικοποίησης όμως είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου εισόδου νέων επενδυτών και της μείωσης του ποσοστό του ΤΧΣ σε επίπεδα κάτω του 20% -που είναι ο στόχος-, απαιτείται ο συγχρονισμός παραγόντων που έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Δρόμος μετ’ εμποδίων
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός πρέπει να καταφέρει να δουλέψει με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Όσες φορές επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο στο παρελθόν δεν έφερε τα προσδοκώμνα αποτελέσματα. Τώρα, στην εξίσωση παρεμβαίνει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Στόχος της επιρροής αυτής είναι να αμβλυνθούν ζητήματα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας στην προώθηση αποφάσεων.
Η πορεία της μετοχής
Παράλληλα, όμως, το ΤΧΣ που έχει από καιρό καταστεί δυσλειτουργικό, καλείται τώρα να βρει λύσεις και διόδους συνεργασίας με τους τραπεζίτες. Οι τριβές μεταξύ των δύο οργάνων διοίκησης της Εκτελεστικής Επιτροπής και τουυ Γενικού Συμβουλίου, έχουν στο παρελθόν προκαλέσει ουκ ολίγα εμφράγματα. Οι σχέσεις Τσούρντα, Ξηρουχάκη και Φραγκάκη δεν ήταν ποτέ… “καθαρές”. Ακόμα χειρότερες είναι αυτές με τον Ανδρέα Βερύκιο. Τα ζητήματα έλλειψης εμπιστοσύνης είναι πρόδηλα σε αυτό το επίπεδο, υπονομεύοντας τη δυναμική και θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου εντός του δεδομένου χρονικού ορίζοντα.
Κομβικό ρόλο, όχι μόνο για την προσέλκυση επενδυτών, παίζει και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Οι σχέσεις των Χατζηνικολάου και Μεγάλου με τον επικεφαλής του ΤΧΣ Μάρτιν Τσούρντα ήταν πάντα περίπλοκες. “Θόρυβος” υπήρχε και στις επαφές με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Με στόχο την υπέρβαση και αυτών των προβλημάτων κρίθηκε σκόπιμη η ενεργοποίηση του Αλέξη Πατέλη.
Το timeline των εξελίξεων
Η Τράπεζα Πειραιώς, στις αρχές του 2021 πέρασε και επισήμως υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ που ελέγχει πλέον το 61,34%. Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία carve out με τη διάσπαση της τράπεζας σε δύο νέες εταιρίες, την Τράπεζα Πειραιώς Financial Holdings, που δεν αποτελεί χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Στη συνέχεια, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε θα εισφέρει στην πλατφόρμα “Ηρακλής 2” δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικής αξίας 7 δισ., ολοκληρώνοντας έτσι την εκκαθάριση του ισολογισμού της.
Με τις ενέργειες αυτές ολοκληρώνεται η διαδικασια εξυγίνασης της τράπεζας και πλέον δίδεται έμφαση στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας και στην ενίσχυση των ποιοτικών δεικτών.
Παράλληλα, όμως, “τρέχει” και η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η λύση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαόυ κατά 800 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή και του Fund του Πόλσον, παρά τις απώλειες και το dilution που έχει υποστεί.
Ωστόσο, η λειτουργία της πλατφόρμας “Ηρακλής 2” παρά την προσπάθεια να μη χαθεί χρόνος, που είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη αλλαγών που θα ενίσχυαν την αποτελεσματικότητα, δεν θα είναι διαθέσιμη πριν τα μέσα Μαρτίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αν και οι διαδικασίες για την ΑΜΚ θα εξελίσσονται παράλληλα, εν τούτοις πριν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών εξυγίανσης δεν θα γίνει καμία κίνηση για την είσοδο επενδυτών.
Η ιδιωτικοποίηση
Τη διαδικασία εύρεσης επενδυτών έχουν αναλάβει η Goldman Sachs ως σύμβουλος της κυβέρνησης, η UBS ως σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και η Morgan Stanley ως σύμβουλος του ΤΧΣ.
Η διοίκηση φαίνεται ότι έχει οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του Τζον Πόλσον, που αν και έχει χάσει λεφτά εν τούτοις φαίνεται διατεθειμένος να επιμείνει. Πρόκειται για κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία, καθώς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενισχύοντας την αξιοπιστία του εγχειρήματος.
Ο ρόλος του ΤΧΣ
Παράλληλα, τέλος Ιανουαρίου αλλάζει ο νόμος για το ΤΧΣ, ενισχύοντας την ευελιξία του Ταμείο και περιορίζοντας τα προβλήματα για την είσοδο επενδυτών.
Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται η διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Ο Γιώργος Ζαββός φαίνεται ότι κατάφερε τελικά να συνεργαστεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να πάρει το σχέδιο το πράσινο φως από τον SSM. Ωστόσο, η DG Comp κρατά κλειστά ακόμα τα χαρτιά της, αν και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προσκόμματα σε αυτή τη φάση.
Για την επίλυση της εξίσωσης καθοριστικό είναι να πιστοποιηθεί το πραγματικό ενδιαφέρον επενδυτών για είσοδο στην ΑΜΚ. Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται να συγκεντρώνονται παραπάνω από 450 εκατ.
Τιτλοποιήσεις
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την τιτλοποίηση δανείων 7 δισ. που θα εισφέρει στον “Ηρακλή 1”. Έπειτα παίρνουν σειρά δύο ακόμη τιτλοποιήσεις μια ακόμη στον “Ηρακλή 1”, ύψους 5 δισ. και μια με 7 δισ. στον “Ηρακλή 2”
Σημειώνεται ότι κομβικής σημασίας για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που σκοπεύει να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς στον ισολογισμό της μέσω του «Ηρακλή 1» και «Ηρακλή 2».