Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, καθώς ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων FAO σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο 6,5 ετών.
Αν και οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις του Covid-19 και της παγκόσμιας οικονομίας ασκούν αντίρροπες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση της ανεργίας, είναι οι παράγοντες που καθιστούν δυσπρόσιτα τα τρόφιμα σε ολοένα και μεγαλύτερο πσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αν και στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν, εν συνεχεία σημείωσαν μα διόλου ευκαταφρόνητη άνοδο. Συγκριτικά με την περίοδο βάσης 2014-2016, οι τιμές σήμερα βίσκονται 7,5% υψηλότερα.
Τάσεις και αντιδράσεις
Από τεχνική σκοπιά, σύμφωνα με το FAO, η πτώση των αποθεμάτων αποθεμάτων φοινικέλαιου ήταν αυτή που προκάλεσε άνοδο της τιμής του προϊόντος, συμπαρασύροντας υψηλότερα τον Δείκτη Τιμών Φυτικού Λαδιού κατά σχεδόν 5% τον Δεκέμβριο, μετά από άνοδο 14,5% τον Νοέμβριο. Αυτό, με τη σειρά του, συνέβαλε σημαντικά στη συνολική αύξηση του δείκτη τιμών των τροφίμων.
Η επίπτωση της ανόδου αυτής, όμως, δεν ήταν ουσιαστική σε άλλα προϊόντα, καταλυτικά για την διατροφή των ανθρώπων.
Ο ξηρός καιρός και οι διαταραχές της παραγωγής λόγω του COVID-19, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση από το φεστιβάλ Diwali της Ινδίας καθώς και από την Κίνα οδήγησαν στην εξάντληση των αποθεμάτων.
Τον Δεκέμβριο, η αύξηση των τιμών του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (1,7 και 3,2%,
αντίστοιχα) συνέβαλαν επίσης στη συνολική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με το Reuters, για την άνοδο αυτή ευθύνεται η αυξημένη ζήτηση για γαλλακτοκομικά προϊόντα στην Ωκεανία και τη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, τις τιμές επηρέασε και η αύξηση τιμών για πουλερικά, μετά την εμφάνιση γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.
Αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις
Τα σενάρια για το ενδεχόμενο η υγειονομική κρίση του κορονοϊού θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων επιμένουν, αλλά λόγω της οικονομικής ύφεσης που σχετίζεται με το COVID, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και της μειωμένης ζήτησης εκτός σπιτιού, έχουν αρχίσει πλέον να υποχωρούν, φτάνοντας σε στα χαμηλότερα επίπεδα τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε επίσης στην υποχώρησε των τιμών στα τρόφιμα. ειδικότερα, η κάμψη της τιμής του πετρελαίου μείωσε τη ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα τα οποία παράγονται με βάση συγκεκριμένα τρόφιμα, βελτιώνοντας έτσι το συνολικό ισοζύγιο παραγωγής/κατανάλωσης,