Μηνύματα που περιορίζουν το πλαίσιο συζητήσεων με την Τουρκία και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δυναμική των διερευνητικών επαφών στέλνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε Άγκυρα και… Μαξίμου. Ο Νίκος Δένδιας διαφοροποιούμενος από τη δημιουργική ασάφεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Άγκυρα για το πλαίσιο αναφοράς, ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών.
Κατά την ελληνική πλευρά, οι διερευνητικές θα πρέπει να γίνουν με βάση το διεθνές δίκαιο και σύμβαση του δικαίου της θάλασσας. Η Τουρκία όμως δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση και αρνείται να δεχθεί ως θέσφατο τα όσα απορρέουν απ αυτή.
Όπως επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας, η Άγκυρα δεν συμφωνεί στο πλαίσιο αναφοράς. Η παραδοχή αυτή του Νίκου Δένδια, πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, περιορίζει αυτομάτως το περιθώριο ελιγμών.
Με δεδομένο μάλιστα, ότι την ατζέντα των διερευνητικών συμφωνούν οι σύμβουλοι των ηγετών, αλλά τις διαπραγματεύσεις κάνουν ομάδες υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, είναι προφανές ότι ο Νίκος Δένδιας επιχειρεί να θέσει “κανόνες εμπλοκής” στην Άγκυρα και ταυτόχρονα να χαράξει αυτόνομα τις κόκκινες γραμμές, αντιδρώντας στην κατεύθυνση που δίνει το Μαξίμου.
Με διαφορά φάσης
Η συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην Πορτογαλική εφημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα, η οποία μόλις ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πορτογαλία παραλαμβάνει από τη Γερμανία και τον φάκελο επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Το ζήτημα των ευρωοτουρκικών σχέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά θα συζητηθεί εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Ο Νίκος Δένδιας, όμως, φαίνεται, ότι είναι αποκομμένος ή ενεργεί με διαφορά φάσης από το Μαξίμου. Αυτό δείχνει η επίσκεψή του στην Πορτογαλία μετά και ανεξάρτητα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και η αντίδραση του ΥΠΕΞ στην πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έναρξη διερευνητικών επαφών.
Δένδιας: Η Τουρκία δεν αποδέχεται το πλαίσιο
Στη μετάφραση της συνέντευξης που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας καθιστά σαφές πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε πως δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήδη το επέλυσε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και θα το επιλύσει με την Αλβανία. Επισήμανε πως σε περίπτωση που οι δύο χώρες δεν φθάσουν σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούν στη Χάγη για να τις επιλύσουν.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση ως σύνολο και όχι κάθε κράτος ξεχωριστά. Συνεπώς, εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, τότε (το πράγμα) θα είναι εύκολο. Είναι σαφές ότι, εάν η Τουρκία προσπαθήσει να το επιλύσει χρησιμοποιώντας όρους, όπως η ευθυδικία, τούτο μας οδηγεί να επισημάνουμε ότι η Τουρκία θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και, υπό αυτή την ερμηνεία, να χρησιμοποιεί το casus belli, μια απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων. Στην περίπτωση αυτή το ζήτημα είναι αδύνατον να λυθεί»
προσέθεσε ο κ. Δένδιας.
Άδικο το NATO
Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άδικη τη γραμμή των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας για τη χώρα μας.
«Εμείς δεν είμαστε υπαίτιοι, κάποιος άλλος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπάρχει ένα θύμα αυτής της παραβίασης. Η τήρηση των ίσων αποστάσεων ισοδυναμεί, στην πράξη, με αδικία που διαπράττεται εις βάρος του θύματος της παραβίασης του δικαίου»
επεξήγησε και τόνισε πως απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιεί τη Συμμαχία και τη συμμετοχή της σε αυτήν. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξήρε τη στάση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.
«Αντελήφθη πολύ καλά το τι συνέβαινε και προσπάθησε πολύ να βελτιώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορώ να ξεχάσω την τελευταία του ομιλία στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ για το πώς η Τουρκία χρησιμοποιούσε με εσφαλμένο τρόπο τη συμμετοχή της στη Συμμαχία»
ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν,
«που διαθέτει στελέχη με μακρά πείρα σε ζητήματα-κλειδιά, να επιτύχει ό,τι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες του Πομπέο».