Τις μεγάλες αποστάσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο.
Συγκρουσιακό ήταν το κλίμα της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, ιδιαίτερα στα θέματα που άπτονται ή επικεντρώνονται της τουρκικής συμπεριφοράς.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα διμερών και πολυμερών σχέσεων, όπως η στάση της Ιταλίας στη Λιβύη και απέναντι στον East Med, καθώς και στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI της ΕΕ.
Η απόσταση σε ορισμένα θέματα και ιδιαίτερα απέναντι στην Τουρκία ήταν τέτοια που ο Νίκος Δένδιας τη σημείωσε στην κατακλείδα των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε μεγαλύτερη στήριξη στο ζήτημα των κυρώσεων.
Κατέστησα επίσης σαφές ότι, παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων.»
Στα διπλωματικά κείμενα, η κατακλείδα χρησιμοποιείται εμφατικά, για την επισήμανση του βασικού σκέλους και την αποστολή ηχηρών μηνυμάτων. Η καταγραφή της απόστασης Ελλάδας-Ιταλίας αναφορικά με την αντιμετώπιση της Τουρκίας, αναβαθμίζει τη διαφωνία αυτή σε μείζον ζήτημα στις διμερείς σχέσεις.
Το παρασκήνιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Ελλάδα και Κύπρος με τη στήριξη άλλων χωρών κατέθεσαν στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο νέο κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η Ιταλία, ωστόσο, επιμένει σε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση στις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, αποστασιοποιούμενη από το υπό διαμόρφωση μέτωπο των Νοτίων. Η στάση της Ρώμης, δίνει μεγαλύτερο χώρο και ευελιξία και στη Μάλτα, η οποία επίσης δεν συναινεί σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Στις δηλώσεις του, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι έκανε ειδική ενημέρωση στον Λουίτζι ντι Μάιο για τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Η επισήμανση αυτή καταδεικνύει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Αθήνα σε αυτή την κατεύθυνση τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στο NATO.
Η Ιταία είχε διαμηνύσει τη διαφοροποίησή της από την ελληνική πολιτική από την υπουγραφή του East Med, από την οποία απείχε σε πολιτικό επίπεδο, αρνούμενη να συμμετάσχει και στο επιχειρησιακό σκέλος με τον διασυνδετήριο αγωγό. Τότε η Ρώμη επικαλέστηκε τοπικά προβλήματα με τις περιοχές απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός, κάτι τέτοιο όμως αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει.
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια
«Είχαμε σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον κ. Di Maio.
Καλύψαμε όλα τα θέματα. Και των διμερών μας σχέσεων, δηλαδή την από την ιταλική πλευρά επικύρωση της συμφωνίας μας για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τα οικονομικά θέματα.Αλλά, από την άλλη, και τα ευρύτερα θέματα της περιοχής, την τουρκική προκλητικότητα. Τον ενημέρωσα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου, την ευρύτερη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμη τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και τον Eastmed.
Δεν έλειψε από την ατζέντα μας και το μεταναστευτικό.
Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε μία διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία.
Κατέστησα επίσης σαφές ότι, παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων.»