Κεφάλαια έως 12 δισ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές το ελληνικό Δημόσιο το 2021, εκμεταλλευόμενο το εξαιρετικά ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον που δημιουργεί η ενεργός παρουσία της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά και τα αρνητικά επιτόκια στην πρωτογενή.
Τέσσερις εκδόσεις ομολόγων ύψους έως 12 δισ. αναμένεται να κάνει η Ελλάδα το 2021. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ζητήσει 2,5 δισ. τις προσεχείς ημέρες. Εν συνεχεία θα αποπληρώσει πρόωρα επιπλέον 3,6 δισ. στο ΔΝΤ,
Παράλληλα, στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου χρέους είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού για τη βελτίωση του DSA. Με τον τρόπο αυτό ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές αποπληρωμής του χρέους, διατηρώντα τη δυναμική αποκλιμάκωσής του μεσοπρόθεσμα, μετά την βραχυχρόνια αναστάτωση που έφερε η κρίση του κορονοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η απόφαση πρόωρης αποπληρωμής και δεύτερου τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, που ελήφθη στην εκπνοή του 2020 και αφορά “αναληπτικά δικαιώματα” περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει την εισήγηση του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, με 20ετές ομόλογο.
Οι καμπύλες των ελληνικών ομολόγων
Οι στόχοι
Στη μεγάλη εικόνα στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η διατήρηση της ρευστότητας στα ταμεία του Δημοσίου, η εξομάλυνση της καμπύλης λήξεων και η εμβάθυνση συγκεκριμένων σειρών και εκδόσεων, έτσι ώστε να μειωθεί μεσοπρόεθσμα το ρίσκο και να υποχωρήσουν τα επιτόκια. Η επίτευξη δε, σημαντικά χαμηλότερων επιτοκίων από αυτά του ΔΝΤ και ενδεχομένως και του ESM, θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική βελτιώνοντας τις προβολές εξυπηρετησιμότητας του χρέους.
Με τον τρόπο το δημοσιονομικό προφίλ ενισχύεται περαιτέρω και η προοπτική περαιτέρω αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να επιστρέψει σε investment grade μέχρι το τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, επανέρχεται στο τραπέζι.
Η προοπτική αυτή, θα μπορούσε να “ξεκλειδώσει” και ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα σε κομβικούς τομείς, όπως τράπεζες, ενέργεια και να διευκολύνει την είσοδο νέων εταιριών. Πρόκειται για μια μάλλον αργή διαδικασία, με πολλές αβεβαιότητες, αλλά με δυναμική που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε game changer τόσο για την οικονομία, όσο και για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης.
Έκδοση και αποπληρωμή
Η Ελλάδα αναμένεται εντός του Ιανουαρίου πρώτα να αντλήσει από τις αγορές περί τα 2,5 δισ. και εν συνχεία να αποπληρώσει πρόωρα στο ΔΝΤ 3,6 δισ. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται μια σχετική ισορροπία στα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ η αντικαταστάση βραχυχρόνιων δανείων με μακροχρόνια και καλύτερης τιμολόγησης είναι σαφώς θετική εξέλιξη.
Ο ΟΟΔΗΧ κινείται με βάση δύο σενάρια και προϊόντος του χρόνου θα αποφασίσει το επικετέστερο.
- Είτε θα δανειστεί 12 δισ. ευρώ, όπως και το 2020 με μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια ομόλογα,
- είτε θα αντλήσει 8 δισ., σχεδόν αποκλειστικά με μακροπρόθεσμα.
Για την ώρα, επικρατέστερο σενάριο είναι το πρώτο, δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει ακόμα το βάθος των πληρών της υγειονομοικής κρίσης και την δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει την σχετική διαδικασία, ώστε η πληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ να πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Η εν λόγω καταβολή αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός του 2021 και του 2022. Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της κίνησης η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 6,3 δισ. ευρώ από τα περίπου 8 δισ. ευρώ του δανείου του ΔΝΤ, ήτοι το 80%.
Τα CDS των ελληνικών ομολόγων
Οι κινήσεις για το 2021
Υπ αυτό το πρίσμα, το ελληνικό Δημόσιο θα βγει στις αγορές:
- τον Ιανουάριο ζητώντας 2,5 δισ. με 20ετές ομόλογο
- τον Απρίλιο με 7ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον,
- τον Ιούνιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, έως 3 δισ.
- τον Σεπτέμβριο με re-opening, μάλλον του 15ετούς, ομολόγου διπλασιάζοντας το ύψος του.