Σε πολιτική δίνη μπαίνει ξανά η Ιταλία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απέσυρε την εμπιστοσύνη του μικρού κόμματός Viva, του οποίου ηγείται, με αποτέλεσμα τώρα ο Τζουζέπε Κόντε να είναι αναγκασμένος να αναζητήσει νέες συμμαχίες ή ακόμα και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εν μέσω τρίτου κύματος της πανδημίας.
Την κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό τον Τζουζέπε Κόντε, έριξε πριν από λίγο ο Ματέο Ρέντσι, θέτοντας εκ νέου σε περιδίνηση το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και αποδεικνύοντας ότι δικαίως του έχει αποδοθεί το παρατσούκλι “ο καταστροφέας”.
Η αποχώρηση του Ματέο Ρέντσι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία όμως. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε διαφωνίες εξ αρχής σε πολλά και κομβικά ζητήματα, καθυστερώντας ακόμα και την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Αν και τελικά ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ανήκουν στο Viva του Ματέο Ρέντσι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Μείζον ζήτημα ήταν στον προϋπολογισμό να προβλεφθεί και πρόβλεψη για προσφυγή στο πρόγραμμα στήριξης του ESM. Η προοπτική αυτή δεν βρήκε σύμφωνους τους Πέντε Αστέρες, το μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού, καθώς θα οδηγούσε σε Μνημόνιο, εγείροντας ανησυχία για υποχρεωτικά μέτρα λητότητας στην επόμενη φάση.
Ο Ρέντσι, που είχε από χθες εξαγγείλει συνέντευξη Τύπου για το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του απόπ την κυβέρνηση, που συνεπάγεται άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πρωθυπουργός ο Ρέντσι είχε χαρακτηριστεί “κατεδαφιστής” εξαιτίας του πολύ φιλόδοξου και ανατρεπτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που προσπάθησε να εφαρμόσει.
Η αποχώρηση και τα σενάρια
Ο Ματέο Ρέντσι ξεκαθάρισε ότι οι δύο γυναίκες υπουργοί που συμμετέχουν από την πλέυρά του Viva στην κυβέρνηση, έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν περαιτέρω, χωρίς να έχουν λόγο και ρόλο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Ο Ρέντσι, που αποχωρεί κραδαίνοντας ως διαφωνία την άρνηση των 5 Αστέρων να προσφύγει η χώρα στον ESM, κάνει λόγο για επικείμενη τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στην οποία αργείται να είναι συνένοχος.
Είναι πιθανό η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσταιθεροποίηση την κυβέρνηση να βασίζεται στην προσπάθειά του να ενισχύσει το πολιτικό του στίγμα και την αναγνωρισιμότητα. Αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί εάν επιστρέψει στην κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις και νέα πολιτική συμφωνία που θα ενισχύει την πολιτική του βαρύτητα.