Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να προκαλέσει τριβές και εντάσεις σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ινδίας και Κίνας διευθετείται μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες ώρες, ένδειξη της αμοιβαίας και ισχυρής πολιτικής βούλησης του Πεκίνου και Νέου Δελχί για την αποφυγή αχρείαστων εντάσεων. Έτσι, αυτή την ώρα ένας Κινέζος στρατιώτης αναμένει την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας γα τον επαναπατρισμό του αφού συνελήφθη έχοντας χάσει τον προσανατολισμό του στα Ιμαλάια.
Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου βρέθηκαν Κίνα και Ινδία με αφορμή την σύλληψη Κινέζου στρατιώτη από Ινδικά στρατεύματα στην περιοχή Galwan. Πρόκειται για το τρίτο αντίστοιχο περιστατικό μετά το θερμό επεισόδιο του Ιουνίου που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 Ινδούς στρατιώτες και αδιευκρίνιστο αριθμό Κινέζων.
Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Κίνας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο του 2020, όταν κατά μήκος των συνόρων στην περιοχή της Ινδίας, στο Λαντάκ υπήρξε ένοπλη εμπλοκή. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος αρκετών στρατιωτών και από τις δύο πλευρές. Επρόκειτο για την πιο αιματηρή αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών.
Θρυαλλίδα και αποσυμπίεση
Αν και η έκβαση του επεισοδίου που έχει δρομολογηθεί είναι ομαλή. η πρώτη αντίδραση από ινδικής πλευράς φάνηκε επιθετική, εγείροντας ανησυχίες για νέο θερμό επεισόδιο. ΑΠό ινδικής πλευράς υπήεξαν διαρροές στον Τύπο για παραβίαση της συνοριοακής γραμμής. Με ανακοίνωση του ο στρατός της Ινδίας κατηγορούσε την Κίνα για κλιμάκωση των εντάσεων με αφορμή την κινητοποίηση στρατιωτικών ομάδων στα σύνορα.
Στη συνέχεια, η People’s Liberation Army Daily, η επίσημη πλατφόρμα ειδήσεων του κινεζικού στρατού, παρουσίσασε τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο, απόδειξη της ισχυρής βούλησης για αποφυγή τω εντάσεων. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο στρατιώτης είχε αποπροσανατολιστεί από τη «σκοτεινή και περίπλοκη γεωγραφία» και διέσχισε τα σύνορα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
«Η κινεζική συνοριοφυλακή ενημέρωσε αμέσως την ινδική πλευρά και ζήτησε βοήθεια για αποστολή αναζήτησης και διάσωσης. Δύο ώρες αργότερα, η ινδική πλευρά επιβεβαίωσε τον εντοπισμό του στρατιώτη, σε αναμονή οδηγιών για τον επαναπατρισμό του στην Κίνα »,
ανέφερε το άρθρο.
«Η ινδική πλευρά πρέπει να ακολουθήσει με προσήλωση στενά τον εδραιωμένο μηχανισμό αντιμετώπισης αυτού αμτιμετώπισης κρίσεων, ώστε να επιστρέψει τον χαμένο στρατιώτη στην Κίνα με γρήγορο τρόπο, και να αποκλιμακώσει τις τρέχουσες σινο-ινδικές συνοριακές εντάσεις».
καταλήγει το δημοσίευμα.
Σημεία ανάφλεξης
Οι ακτές της Πανγκόνγκ Tso αποτελούν παραδοσιακά ένα από τα κύρια σημεία ανάφλεξης για την πολυετή αντιπαράθεση Ινδίας – Κίνας. Σε αυτή την περιοχή, το περασμένο καλοκαίρι 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στην κοιλάδα του Galwan τον Ιούνιο. Οι απώλειες της Κίνας δεν έχουν γίνει γνωστές.
Στο μεταξύ, έχουν πραγματοποιηθεί στρατιωτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου σε μια προσπάθεια εκρόνωσης της κατάστασης και επίλυσηςτων διαφορών. Παρ’ όλα αυτά, αμφότερες οι πλευρές συνέχισαν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία μεταφέροντας στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Κίνα απελευθέρωσε πέντε Ινδούς υπηκόους, τους οποίους η Ινδία είπε ότι ήταν κυνηγοί που περιπλανήθηκαν κατά λάθος στα σύνορα. Τον Οκτώβρη, η Ινδία επέστρεψε έναν αποπροσανατολισμένο Κινέζο στρατιώτη που βρέθηκε επίσης στο Λαντάκ.