Τη βελτιούμενη επιδημιολογικά εικόνα της Ελλάδας σκιαγραφεί ο νέος χάρτης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Τον χάρτη του ECDC βάσει του οποίου η Ελλάδα έχει επιτύχει την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύουν τα media. Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι ελλιπής ή αποσπασματική καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις όσον αφορά την θνητότητα, ιδιαίτερα στους 65+ και η πληρότητα των ΜΕΘ είναι πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τη σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει ο χάρτης του ECDC που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Παράλληλα όμως η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο κόκκινο και η υπόλοιπη Ελλάδα στο πορτοκαλί. Ο κινητός μέσος όρος 14 ημερών της θετικότητας υποχώρησε κάτω από το 4% στην επικράτεια.
Τα αποτελέσματα αυτά και η δυναμική που δημιουργούν είναι θετικά, ιδιαίτερα σε αντιδιαστολή με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, η Ελλάδα πέτυχε να ρήξει τους επιδημιολογικούς δείκτες μετά από 8 εβδομάδες lockdown, ενώ ξεκίνησε για τρεις. Επίσης, η Ελλάδα έχει χειρότερο δείκτη θνητότητας από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης πληρότητα στις ΜΕΘ είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, γεγονός που αυξάνει τους θανάτους.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται σταθερά πολύ αυστηρότερα μέτρα από την υπόλοιπη ΕΕ, όπως φαίνεται και από τον δείκτη αυστηρότητας μέτρων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο χάρτης
Με πράσινο έχουν χρωματιστεί η Ήπειρος, η Κρήτη και μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας στον αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ για την Covid-19 έχει πέσει κάτω από το 4% σε διάστημα 14 ημερών, δηλαδή το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 ανά 100.000 πληθυσμού.
Συγκριτικά, μόνο μια μικρή επαρχία της νότιας Νορβηγίας βρίσκεται επίσης στο «πράσινο». Η υπόλοιπη Ελλάδα, πλην της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στο «κόκκινο», είναι χρωματισμένη «πορτοκαλί», μαζί με τη Φινλανδία, μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και την Κορσική. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.