Ένα μίνι επεισόδιο με παρενόχληση αλιευτικών σαφών στα Ίμια, μια παρολίγον σύγκρουση σκαφών του λιμενικού Ελλάδας-Τουρκίας και οι επικείμενες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, εν μέσω αναταραχής στις ΗΠΑ και κορονοϊού παγκοσμίως, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ασταθές και εύφλεκτο σκηνικό το οποίο θα μπορούσε ακόμα και από “την κακιά στιγμή” να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο.
Το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία και να στήσει θερμό επεισόδιο στα Ίμια ή αλλού είναι τώρα πιο πιθανό από ποτέ.
Το γεωπολιτικό ρίσκο τώρα είναι αυξημένο, τόσο εξαιτίας της δυναμικής των διερευνητικών επαφών, όσο και εξαιτίας του διεθνούς πολιτικού και γεωπολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.
Οι ΗΠΑ βιώνουν μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση. Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, μια γυναίκα να πυροβολήθηκε εντός του κτιρίου. Η διεθνής κοινής γνώμη να παρακολουθεί αποσβολωμένη.
Το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας και την εσωστρέφεια των ΗΠΑ και έλλειψη πολιτικής βούλησης της ΕΕ για την χάραξη ενιαίας γραμμής στην Εξωτερική Πολιτική, είναι υπαρκτό και… πιθανό.
Υπ αυτό το πρίσμα, το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο και ειδικότερα στην περιοχή των Ιμίων, δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Μίνι επεισόδιο στα Ίμια
Όπως έγινε γνωστό, τουρκικά σκάφη του λιμενικού παρενόχλησαν ελληνικά ψαράδικα. Αυτά με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές και σύντομα στην περιοχή βρίσκονταν δύναμη και της ελληνικής ακτοφυλακής.
Το σκηνικό δεν ήθελε πολύ για να εξελιχθεί σε μίνι επεισόδιο, με ελιγμούς, επικίνδυνες διελεύσεις και έναν παρολίγον εμβολισμό.
Μπορεί τέτοια περιστατικά να αποτελούν ρουτίνα, κατά περιόδους. Τώρα, όμως, με τις ΗΠΑ σε πλήρη εσωστρέφεια την Ευρώπη παγιδευμένη σε αδιέξοδα και χωρίς ενιαία γραμμή στην εξωτερική πολιτική, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο ή ακόμα και ευρύτερη αντιπαράθεση.
Τέτοιους σχεδιασμούς είχε πάντα στο συρτάρι ο Ταγίπ Ερντογάν και φαίνεται να τους επανέφερε επί τάπητος μετά την ήττα Τραμπ και αντιλαμβανόμενος τον αντίκτυπο των κινήσεων του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ καθώς βαδίζει προς την έξοδο.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Τα σενάρια αυτά είναι γνωστά και στην Ελλάδα. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν επεξεργαστεί τα ενδεχόμενα πολλάκις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή καλούνται να αντέξουν την πίεση αποφεύγοντας παγίδες και διατηρώντας το απαραβίαστο των εθνικών κόκκινων γραμμών.
Έσι, από την Δευτέρα που ξεκινά σειρά ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με κύριο προσανατολισμό το νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέριξ και του συμπλέγματος του Καστελόριζου, η επιφυλακή του ελληνικού ΠΝ θα είναι αυξημένη.
Ήδη, μεγάλο μέρος του στόλου έχει είτε κινητοποιηθεί είτε τεθεί σε επιφυλακή. Σημαντικότερες είναι όμως οι κατευθύνσεις που δίδονται στους κυβερνήτες. Η προβολή ισχύος και η αποφυγή λαθών δεν είναι ασαφείς έννοιες.