Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα νέα κρούσματα του κορονοϊου, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται σε υψηλά επίπεδα για δεύτερο 24ωρο, καθώς τα τεστ μειώνονται παραδοσιακά σε αργίες και εορτές. Η συνολική επιδημιολογική εικόνα παραμένει βελτιούμενη, καθώς η Ελλάδα διανύει την 8η σερί εβδομάδα σε καθεστώς lockdown, ενώ από σήμερα ισχύουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Η αποσυμπίεση του ΕΣΥ εξελίσσεται μεν, αλλά με αργό ρυθμό. Περιορίζονται de facto τις αντοχές του συστήματος μεσο-μακροπρόθεσμα. Η παθητική μετάλλαξη του συστήματος παρακολούθησης του ΕΟΔΥ αποτελεί, παράγοντα που στρεβλώνει την επιδημιολογική εικόνα και περιορίζει την αξιοπιστία των προβλέψεων-προβολών.
Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκεται και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, καθώς ενεργά κρούσματα, νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι μειώνονται επίσης. Η κλινική εικόνα όμως βελτιώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, που συνεπάγεται ότι υπολείπεται αρκετά στάδια. Η παρατεταμένη επιβάρυνση του ΕΣΥ έχει δημιουργήσει και δευτερογενή προβλήματα, απομειώνοντας την πραγματική ικανότητα του συστήματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολιτική αναπληρωματικών ομάδων.
Από σήμερα ισχύουν νέα πρόσθετα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τον κορονοϊό στις κοινωνικές που δημιουργήθηκαν στις γιορτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου. Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για επαναλειτουργία των καταστημάτων και υπηρεσιών που δούλευαν και τέθηκαν σε αναστολή τώρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για κλιμακωτή επανεκκίνηση της οικονομίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown. Ο λοιμωξιολόγος κ. Σύψας μίλησε για μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και lockdown μέχρι την επίτευξη ανοσίας με εμβολιασμό στο 70% του πληθυσμού.
Η περίπτωση του υποδιοικητή του Θριάσιου
Τα τελευταία 24ωρα, μετά την έναρξη του εμβολιασμού, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις επιπτώσεις στους εμβολιαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την κατάσταση υγείας του υποδιοικητή του Θριάσιου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας. Το Crisis Monitor έχει αναδείξει και σκιαγραφήσει την υπόθεση από χθες. Ωστόσο σήμερα υπάρχουν νεότερα δημοσιεύματα τα οποία ενίοτε στρεβλώνουν την εικόνα. Το CM θα επανέλθει με νεότερα στοιχεία σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη απόδοση του περιστατικού αυτού σε επιπλοκές του εμβολίου των Pfizer – BioNTech θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής, αναγκάζοντας τον ΕΟΦ να ζητήσει από την εταιρία την ανάκληση της παρτίδας των εμβολίων, βάσει της διμερούς σύμβασης και των ενεργών πρωτοκόλλων προστασίας.
Περιστατικό που φαίνεται να προσομοιάζει στην συμπτωματολογία καταγράφηκε και στο Μεξικό, όπου και εκεί οι αρχές κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και επιφύλαξη.
Coronavirus 24h FactSheet
- 390 κρούσματα
- 8.504 τεστ
- 4.366 pcr
- 4.138 rapid
- 4,58% δείκτης θετικότητας
- 421 σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι
- 36 θάνατοι
Ηλικιακή κατανομή
Το ηλικιακό προφίλ δείχνει να έχει μεταβληθεί εκ νέου. Ωστόσο, τα μειωμένα τεστ, συνιστούν αλλαγή του συστήματος παρακολούθησης από ενεργητικό σε παθητικό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εμπεδώσουν την τάση.
Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν:
- 19 κρούσματα σε ανηλίκους
- 127 κρούσματα στην ομάδα 18-39
- 167 κρούσματα στην ομάδα 40-64
- 77 κρούσματα στην ομάδα 65+
Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει να αποκλιμακώνεται. Συνολικά 421 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η ηλικιακή κατανομή έχει ως εξής:
- 10 ασθενείς ηλικίας 18 έως 39 ετών
- 163 ασθενείς 40 έως 64 ετών
- 248 ασθενείς 65 ετών και άνω
Η συνολική θνητότητα βαίνει αυξανόμενη φτάνοντας στο 3,5%, ενώ η θνητότητα των κρουσμάτων άνω των 65 ετών έφτασε στο 18,4%!
Γεωγραφική κατανομή
Υψηλά παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 125 μολύνσεις, από τα 390 στο σύνολο που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 78 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκε ήταν μικρότερος λόγω σαββατοκύριακου.
Αναλυτικά η κατανομή των 390 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα έχει ως εξής:
- Αιτωλοακαρνανία 6
- Αττική 125
- Αργολίδα 4
- Αρκαδία 3
- Αχαΐα 15
- Βοιωτία 13
- Γρεβενά 1
- Δράμα 5
- Έβρος 12
- Εύβοια 5
- Ζάκυνθος 2
- Ηλεία 1
- Ημαθία 5
- Ηράκλειο 2
- Θεσσαλονίκη 78
- Ιωάννινα 4
- Καβάλα 5
- Καρδίτσα 1
- Κέα – Κύθνος 1
- Κέρκυρα 1
- Κιλκίς 4
- Κοζάνη 9
- Λακωνία 1
- Λάρισα 19
- Λασίθι 3
- Λέσβος 5
- Μαγνησία 6
- Ξάνθη 1
- Πέλλα 8
- Πιερία 8
- Ροδόπη 10
- Σέρρες 9
- Φθιώτιδα 3
- Φλώρινα 1
- Χαλκιδική 8
- Υπό διερεύνηση 3
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 390 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140099, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5463 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41926 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
421 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 282 (67.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.897 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4957 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2938 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.