Σε ισχύ τέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάσης, ώστε να καταστεί εφικτή η μέτρηση της αιγιαλίτιδας ζώνης και εν συνεχεία η επέκτασή της στα 12 ναυτικά μίλια.
Μια ανάσα από την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12νμ στο Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το ΠΔ για το κλείσιμο των κόπλων και τη χάραξη γραμμών βάσης.
Η κίνηση αυτή, κατ ουσία, δημιουργεί νομικό προηγούμενο που ενισχύει τις ελληνικές θέσεις και στα ελληνοτουρκικά. Πρόκειται για το τελευταίο (διπλό) βήμα πριν την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, το Προεδρικό Διάταγμα θέτει σε ισχύ τις διατάξεις και προβλέψεις για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάση στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Η κίνηση αυτή, ακολουθεί την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και τη πρωτοκόλλησή της από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Επίσης, η Ελλάδα φρόντισε απριόρι να συμφωνήσει με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη, κλείνοντας ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο.
Έτσι, η Ελλάδα αφού ολοκλήρωσε τη διαδικασία οριοθέτησης και ανακήρυξης ΑΟΖ στα δυτικά της σύνορα, τώρα ετοιμάζεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Η προεργασία είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, ωστόσο το project βρισκόταν στα τελευταία στάδια ωρίμανσης επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η απόφαση της οποίας να προβεί στις σχετικές κινήσεις συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό κι εγκαταλήφθηκε.
Προάγγελος διερευνητικών επαφών
Αν και η διαδικασία είχε δρομολογηθεί αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία, η ολοκλήρωσή της τώρα, δείχνει ότι πλέον τίθενται οι βάσεις και το πλαίσιο της διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Υπ αυτό το πρίσμα, η έως τώρα καθυστέρηση του διαλόγου, στόχο είχε να ολοκληρωθούν προπαρασκευαστικές διαδικασίες που θα μεγιστοποιούν την εν αρχή διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και θα περιορίζουν τα περιθώρια υπαναχώρησής. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να στενέψει νομικά και πολιτικά το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι το τελευταίο βήμα, το οποίο δεν είναι αναπόδραστο αλλά συνεχίζει να αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και η άσκησή του πολιτική επιλογή.
Ανάχωμα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Ελλάδα επιδυλάσσεται ρητά για την άσκηση του δικαιώματός της και στις υπόλοιπες περιοχές της Επικράτειας.
Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρει να μεταφέρει την πίεση στην Άγκυρα, υποχρεώνοντας την να δεχθεί διάλογο με τους όρους που έχουν τεθεί, de facto, έτσι ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία διμερούς διευθέτησης πριν από τη μονομερή ανακήρυξη.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.
Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.
Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα.