Την πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να δίνει διθυραμβικό χαρακτήρα στην εξέλιξη.
Η συμφωνία Ελάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα, για τα οποία αντιδρά δημοσίως η Τουρκία και αποχώρησε από την πρώτη προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι με ο τρόπος, η στιγμή και η ίδια η συμφωνία είναι αποδείξεις κακοβουλίας σ την επίλυση των διμερών προβλημάτων.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι τμηματική και ότι η πρώτη φάση της έρχεται μεν σε σύγκρουση με το τουρκολιβυικό Μνημόνιο, αλλά δεν εκτείενται ανατολικά σε περιοχές που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενες. Αντιστοίχως και η παλαιότερη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ δεν καλύπτει το πλήρες εύρος, μετά από ελληνικές πιέσεις τότε, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη ήθελε να αποφύγει νέα ένταση με την Άγκυρα.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, η πρωτοκόλληση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, όπως και αυτή της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ αποτελούν νέα δεδομένα τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, για την ατζέντα των οποίων υπάρχουν διαφωνίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν τι γεωπολιτικό ρίσκο. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην επίτευξη νμιας νέας δομής ασφαλείας στην περιοχή. Στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία των χωρών και η διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου, των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξεωτερικών
Το ζήτημα των συμφωνιών για τον καθορισμό θαλασίων συνόρων και ζωνών εκμετάλλευσης είναι αρκετά σύνθετο. Οι κινήσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο είναι δύσκολα κατανοητές σε ενεστώτα χρόνο. Απαιτείται ευρύτερη
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι η Νομική Υπηρεσία της Γραμματείας του ΟΗΕ ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.
Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Sameh Shoukry στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου.