Συνέχεια με ανανεωμένη ένταση στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο δίνουν οι αρχές συλλαμβάνοντας, με την τακτική πλέον διαδικασία, τους δύο υπόπτους Έλληνες-μουσουλμάνους, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται ως γραμματέας του τουρκικού προξενείου.
Εξελίξεις στην υπόθεση κατασκοπείας πυροδοτούν οι συλλήψεις των δύο Ελλήνων-μουσουλμάνων που κατηγορούνται για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας στη Ρόδο. Τόσο ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου όσο και ο μάγειρας συνελήφθησαν, ο ένας στη Ρόδο και ο άλλος στην Κομμοτηνή.
Οι συλλήψεις των δύο και το νέο κύμα δημοσιότητας στην υπόθεση κατασκοπείας, ακολουθούν την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την προσπάθεια της Αθήνας να εμφυσήσει νέα δυναμική στη διεθνή και ενδο-νατοϊκή αντιπαράθεση.
Ελλάδα και Τουρκία εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς επιχειρούν αμφότερες να επιβάλλουν ατζέντα για την έναρξη διερευνητικών επαφών, ενώ πιέζονται από τη Γερμανία, που ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων.
Η υπόθεση
Οι αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή, σε Ρόδο και Κομοτηνή αντίστοιχα, τους δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση της κατασκοπείας κατά της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας. Πρόκειται για τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 54χρονο ναυτικό.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σήμερα Παρασκευή, κατά τη λήξη της πενθήμερης προθεσμίας που είχε δοθεί στον πρώτο για να απολογηθεί, ο 54χρονος παρουσιάστηκε στις αρχές προκειμένου να παραδώσει απολογητικό υπόμνημα.
Εκεί, μετά από συνεννόηση του ανακριτή με τον εισαγγελέα, εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, ενώ έχει συλληφθεί και ο 35χρονος, ο οποίος είχε παραιτηθεί του δικαιώματός του να ζητήσει προθεσμία και είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Αμφότεροι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για κατασκοπεία.
Το timeline της υπόθεσης
Σύμφωνα με όσα γίνει γνωστά έως σήμερα, η δράση των δύο είναι περιορισμένη, εντάσσεται στο δίκτυο “λιανικής”, ήτοι συγκομιδής raw πληροφοριών και αφορά περιορισμένα αντικείμενα.
Η γνωριμία των δύο ανδρών χρονολογείται τον Αύγουστο, σε κοινωνική εκδήλωση μουσουλμάνων στη Ρόδο.
Ακολούθησαν νέες συναντήσεις τους σε καφέ της πόλης, ενώ η τροφοδότηση του 35χρονου με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωνε ο μάγειρας του πλοίου τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο.
Ο 54χρονος κατέγραφε τις κινήσεις των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τις κινήσεις των στρατιωτών στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο.
Η δικογραφία
Στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες για τις κινήσεις του μάγειρα είχαν αρχικά ειδοποιηθεί οι υπηρεσίες Ασφαλείας του Λιμενικού, καθώς με διάφορα προσχήματα προσπαθούσε να εκμαιεύσει πληροφορίες από στρατιωτικούς που ταξίδευαν από και προς το Καστελόριζο με το καράβι στο οποίο εργαζόταν. Σημειώνεται ότι ο ναυτικός, που κατάγεται από τη Θράκη, είχε συμφωνήσει να εργαστεί ως μάγειρας στο πλοίο της εταιρείας όσο ακόμα αυτή εξυπηρετούσε τη γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη.
Το υλικό που συγκέντρωνε το έστελνε στον 35χρονο είτε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp είτε διά ζώσης στις συναντήσεις τους, σε καφέ της Ρόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική», στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας έχει καταγραφεί επαφή των δύο σε καφετέρια που λειτουργεί στο Ενυδρείο του νησιού, ενώ η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί ακόμα σε σπίτι στην Ιαλυσό αλλά και στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου.
Οι αρχές επικεντρώνουν τις έρευνες σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές. Για να σκιαγραφήσουν τον κατασκοπικό χαρακτήρα της δράσης, ΕΥΠ και Ασφάλεια αναδεικνύουν συναντήσεις των δύο καθώς και μεταβάσεις του ενός σε απομονωμένο σημείο ως στοιχεία.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές καταγραφές ανταλλαγής μηνυμάτων και προώθησής τους σε άλλους για λόγους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική άμυνα και ασφάλεια, η υπόθεση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να “αδυνατίσει” αισθητά μέχρι να…. φτάσει στο ακροατήριο.
Η στρατηγική των αρχών
Γι’ αυτό, όπως είθισται σε τέτοιες περιστάσεις, οι αρχές εστιάζουν περισσότερο στην άντληση πληροφοριών και χρησιμοποιούν τις έρευνες και τις συλλήψεις για να ασκήσουν πιέσεις στον ευρύτερο τουρκικό μηχανισμό.
Οι αρχές επιχειρούν τώρα να κατεβάσουν τους τόνους σχετικά με το θρήσκευμα και τη στάση άλλων μουσουλμάνων της Ρόδου, καθώς ενεργοποιήθηκαν ιδιαίτερα συντηρητικά και εθνικιστικά κοινωνικά αντανακλαστικά στο νησί. Έτσι, υπό το φόβο πυροδότησης θρησκευτικού ανταγωνισμού και ρήξης στην τοπική κοινωνία οι αρχές τα media που προωθούν το θέμα μετριάζουν τους τόνους και διαφοροποιούν τη ρητορική τους.