Αφήγημα που αντανακλά την ανακοίνωση-παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθέτησε στο απολογητικό του υπόμνημα ο Έλληνας γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο που κατηγορείται για κατασκοπεία.
Ξένο δάκτυλο βλέπει πίσω από την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο ο Έλληνας γραμματέας του τουρκικού προξενείου. Παράλληλα, ο 35χρονος δηλώνει αθώος, παρά την κατάθεση του ναυτικού, την οποία χαρακτηρίζει ακατανόητη.
Όπως και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου υποστήριξε ότι η υπόθεση είναι κατασκευασμένη από τρίτους που επιθυμούν εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Από τους ισχυρισμούς του ο γραμματέας, όπως αυτοί διαρρέονται από τις ελληνικές αρχές, αφήνει να εννοηθεί ότι ο ναυτικός θα μπορούσε να είναι μέρος της πλεκτάνης για να δυναμιτίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από ελληνικής πλευράς, εντύπωση προκαλούν οι χαμηλότεροι τόνοι σε media και social media, καθώς και η διαφοροποίηση των εκφράσεων. Στα κείμενα δεν γίνεται πλέον αναφορά στο θρήσκευα των κατηγορουμένων, ενώ περιορισμένες είναι οι αναφορές στην εθνικότητά τους. Αντιθέτως, οι δύο κατηγορούμενοι προσδιορίζονται με τα επαγγέλματά τους.
Από τις ελληνικές αρχές υπάρχουν διαρροές για επικείμενο έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών. Δεν είναι όμως σαφές αν πρόκειται για μήνυμα προκειμένου να παρατηρήσουν κινήσεις και άλλων που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στο ίδιο ή σε αντίστοιχα κυκλώματα, ή αν πρόκειται για δρομολογημένη κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν ζητήματα διπλωματικού απορρήτου. Με βάση τη δομή και τον τρόπο χρηματοδότησης της τουρκικής διπλωματίας στην Ελλάδα, θεωρείται απίθανο να υπάρχουν σοβαρές απολήξεις σε ακάλυπτους λογαριασμούς.
Ακόμα δεν είναι σαφής ο βαθμός της κλιμάκωσης που επιθυμεί η Ελλάδα με το ζήτημα, ή αν πρόκειται απλά για “ξεσκαρτάρισμα”.
Διαρροές
Όπως διαρρέεται από τις ελληνικές αρχές ο Έλληνας γραμματέας του τουρκικού προξενείου αναφέρει ότι:
«Δεν έχω σχέση με όσα με κατηγορείτε. Ποτέ δεν έκανα κατασκοπεία, εγώ είμαι ένας υπάλληλος στο προξενείο που ασχολούμαι με την επικοινωνία και τα πολιτιστικά, δεν ξέρω για ποιο λόγο τα είπε όλα αυτά ο ναυτικός για μένα…». Με αυτά τα λόγια ο υπάλληλος στη γραμματεία του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο ούτε λίγο ούτε πολύ στο υπόμνημα που κατέθεσε στην αστυνομία για την υπόθεση της κατασκοπείας εφαρμόζει την τακτική «δεν ξέρω… δεν είδα… δεν άκουσα…».
Λίγο πριν συλληφθεί, προσπάθησε να πείσει τις ελληνικές αρχές ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα αποκάλυψε λίγες μέρες πριν ο ναυτικός μάγειρας, σύμφωνα με τα οποία συγκέντρωναν φωτογραφίες και υλικό από πολεμικά πλοία και κρίσιμες δομές σε Καστελόριζο και Ρόδο.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει πάντα ο υπάλληλος του προξενείου της Ρόδου όλη αυτή την υπόθεση την έχουν κατασκευάσει κάποιοι τρίτοι.
«Θέλουν το κακό των δύο χωρών και αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα για την Ελλάδα και την Τουρκία»,
αναφέρει ο 35χρόνος.
Επίσης περιγράφει τη σχέση του με τον 56χρόνο ναυτικό και όπως φέρεται να λέει, τον γνώρισε σε μια εκδήλωση στη Ρόδο και από τότε συζητούσαν φιλικά για διαφορά θέματα της καθημερινότητας, καθώς και οι δυο είναι μουσουλμάνοι από την περιοχή.
Η κυριότητα του laptop
Οι αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν επιδοθεί τώρα σε Μαραθώνιο για τον προσδιορισμό της νομικής κυριότητας και τρόπου κτήσεις των αποδεικτικών στοιχείων.
Τόσο το προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο όσο και ο ίδιος ο 35χρόνος προσπαθούν να πείσουν τις Αρχές πώς ό,τι έχει βρεθεί στον υπολογιστή που εντόπισαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, καθώς συνιστούν ευαίσθητα διπλωματικά δεδομένα που αφορούν σε άλλη χώρα.
Φυσικά, ο υπάλληλος ξεχνά ότι το laptop βρέθηκε στο σπίτι του και όχι σε κάποιο διαπιστευμένο χώρο, όπως είναι το γραφείο στο προξενείο.