Το έδαφος για τη διαφοροποίηση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την επιστροφή σε μοντέλο πολλών ταχυτήτων, ενδεχομένως και πριν από τις γιορτές, στρώνουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, επικεντρώνοντας πλέον σε γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις παίζουν και τα media, αναδεικνύοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις και οπτικές της κατάτασης που έχει διαμορφωθεί.
Για τη λήψη πρόσθετων και διαφοροποιημένων μέτρων σε τοπιικό επίπεδο φαίνεται ότι ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Αυτή είναι τουλάχιστον η ερμηνεία που δίδεται στο επικοινωνιακό ντεμαράζ με δηλώσεις και περιοδίες υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα media που εστιάζουν πλέον στο φορτίο ανά περιοχή.
Έτσι, αν και η κατάσταση παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή και σταθερά βελτιούμενη, κυβερνητικοί παράγοντες, επιστήμονες και δημοσιογράφοι εντοπίζουν τώρα, το υψηλό επιδημικό φορτίο σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, καθώς και την ένταση με την οποία πλήττονται οι 65+.
Ήδη, σε συνεντεύξεις Τύπου και με δηλώσεις τους, ο υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της επιτροπής του υπουργείου του και ο Κυβενρητικός Εκπρόσωπος έχουν δώσει στοιχεία για την κατάσταση ανά γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, οι ίδοι και άλλοι παράγοντες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής σκληρών lockdown σε περιοχές.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί -παρά τις έντονες αντιδράσεις των ειδικών- να επανεκκινήσει την αγορά ανοίγοντας καταστήματα και χαλατώνοντας τους ελέγχους στην κινητικότητα των πολιτών σε αστικά κέντρα.
To Crisis Monitor έχει επισημάνει εγκαίρως και κατ επανάληψη τη δυναμική που έχει προσλάβει η πανδημία του κορονοϊού σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και ηλικιακές ομάδες, προϊδεάζοντας για την αναπόδραστη, όπως αποδεικνύεται, επαναφορά των μέτρων πολλών ταχυτήτων. Τα μέτρα αναμένεται να συνεχιστούν σε τοπικό και κυκλικό επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι οπότε και αναμένεται να έχει επιτευχθεί ανοσία με εμβολιασμό του άνω του 60 του πληθυσμου.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020:
- Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).
- Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).
- O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).
- O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
- O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
- O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
- Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται στα 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.
Τελευταίο καμπανάκι
Σε λίγο, στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχει εκτάκτως και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, και μάλιστα μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, σήμερα, από το πρωί στην Κοζάνη βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου συσκέπτεται με τοπικούς παράγοντες για την λήψη και εφαρμογή ειδικών μέτρων, τοπικού χαρακτήρα.
Τα media, μέρες τώρα εστιάζουν και στη Δυτική Αττική, ενώ από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι ζήτημα υπάρχει και στην ανατολική Αττική. Από χθες, μάλιστα, υπάρχουν θέματα για το ενδεχόμενο επιβολής σκληρού lockdown στον Ασπρόπυργο.
Οι ειδήσεις αυτές και η διαμόρφωση της σχετικής με τον κορονοϊό επικαιρότητας αποτελούν -κατά πάσα πιθανότητα- το τελευταίο καμπανάκι για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν και την αλλαγή του δόγματος της “ενιαίας υγειονομικής περιφέρειας”, σε “πολλών ταχυτήτων”.
Δηλώσεις
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα σε περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση.
«Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή»
τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.
Για τα ισχύοντα και τα εν δυνάμει μέτρα μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα»,
Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία στις παραπάνω περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση.