Πιέσεις στην Κομισιόν προκειμένου να συμφωνήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των κανονισμών κρατικής βοήθειας στις εταιρίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού ασκεί η Γερμανία, έχοντας τη συμπαράσταση και της Αυστρίας.
Με lobbying και πιέσεις στη Κομισιόν και στις 27 χώρες επιχειρεί η Γερμανία θα προωθήσει σχέδιο για χαλάρωση στους περιορισμούς χορήγησης κρατικής βοήθειας στις εταιρίες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.
Η Γερμανία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερδιπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που επιτρέπεται στις χώρες να παράσχουν σε μεμονωμένες εταιρίες. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και Πήτερ Αλτμάιερ, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή τους την περασμένη εβδομάδα την αύξηση του ορίου των 3 εκατ.
Αν επικρατήσει το γερμανικό σχέδιο τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DG Comp, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα λουκέτα, μεσοπρόθεσμα, στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οδηγώντας σε νέα αναδιανομή εισοδήματος και αύξηση του χάσματος Βορά-Νότου.
Αντιστέκεται η Βεστάγκερ
Ωστόσο, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ έχει κατ επανάληψη εκφράσει τη διαφωνία της σε μια τέτοια προοπτική. Η Βεστάγκερ υποστηρίζει ότι τα πλεονάσματα που διαθέτει η Γερμανία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον ανταγωνισμό στην Ένωση προσφέροντας στις γερμανικές εταιρίες πλεονέκτημα που δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν άλλες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει δεσμεύσει πόρους 1,5 τρισ. ευρώ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όταν σε ολόκληρη την ΕΕ, το ποσό φτάνει τα 3 τρισ.
Σε αυτή τη φάση το Βερολίνο κινείται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα. Από τη μια επιχειρεί να πείσει την ομάδα της Βεστάγκερ, ενώ παράλληλα κάνει lobbying στις κυβερνήσεις προκειμένου να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.