Σε πολιτική δίνη και κοινωνικό χάος κινδυνεύει να βυθιστεί η Αλβανία, για ακόμη μια φορά, μετά τη δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσια, από την αστυνομία. Αστυνομικός, επ αφορμή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πυροβόλησε και σκότωσε τον Κλοντιάν Ράσια, υποστηρίζοντας ότι νόμιζε ότι οπλοφορούσε, ισχυρισμός που καταρρίφθηκε από τα γεγονότα.
Με πολιτικό και κοινωνικό χάος φλερτάρει -εκ νέου- η Αλβανία μετά τη δολοφονία του 25χρονου Ράσια από αστυνομικό, της επίλεκτης, μάλιστα. ομάδας Eagle.
Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ο υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε και η αντιπολίτευση φαίνεται ότι βρήκε ένα ακόμη πολωτικό γεγονός για να επενδύσει και ανασυγκροτηθεί. Κανείς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να προβλέψει με ασφάλεια την εξέλιξη των γεγονότων και την επόμενη ημέρα. Ο Ράμα έχει επιβιώσει και στο παρελθόν, ωστόσο, αυτή τη φορά μάχεται από χειρότερη θέση.
Τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία και οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν αρχικά τώρα διαχέονται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, στον οποίο υπάγεται η αστυνομία δεν φαίνεται ικανή να ανακόψει την ορμή. Ο συνδυασμός των περιοριστικών μέτρων και του lockdown ήταν από πριν εκρηκτικός. Η δολοφονία του 25χρονου μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών ανακατατάξεων.
Η μεγάλη εικόνα
Εντύπωση προκαλεί ότι πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα, προσομοιάζουν το σκηνικό που δημιούργησε η δολοφονία του Κλοντιάν Ράσια με αυτό που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2008.
Οι διαδηλώσεις αν και είναι αποτέλεσμα της δολοφονίας του Κλοντιάν Ράσια, εν τούτοις θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την αντιπολίτευση, ώστε να ενισχύσει τα ερείσματά της στην κοινωνία και να αποδυναμώσει περαιτέρω τον Έντι Ράμα.
Η αντιπολίτευση καιρό τώρα, με τη βοήθεια του προέδρου της χώρας, προσπαθεί να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση Ράμα, να προκαλέσει νέες εκλογές και να ανατρέψει το status quo. Κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατόν στο παρελθόν, καθώς ο Έντι Ράμα απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης και στήριξης από ΗΠΑ, ΕΕ και… Τουρκία.
Για μήνες, η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το φοιτητικό κίνημα που αντιδρούσε στην επιβολή διδάκτρων και στην αύξηση τροφείων στα πανεπιστήμια. Επίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποσυρθεί από τη Βουλή, επιχειρώντας να μποϋκοτάρουν τη λειτουργία της Βουλής. Ακολούθως επιχείρησαν να μποϋκοτάρουν τη διενέργεια δημοτικών εκλογών. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις σε Αλβανία, Σερβία κα Μαυροβούνιο επιβίωσαν από το κύμα διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς που έγινε γνωστό ως “Βαλκανική Άνοιξη”.
Τέτοιες κοινωνικές αναταραχές δεν είναι άγνωστες για τα δυτικά Βαλκάνια. Μπορεί στην Ελλάδα η ένταση να είναι φθίνουσα, καθώς η οικονομία αποτελεί το μείζον ζήτημα, στις υπόλοιπες περιοχές, η χρόνια οικονομική καχεξία συνεχίζει να τρέφει τις εθνικές, εθνοτικές τάσεις και τον εσωτερικό κοινωνικό ανταγωνισμό.
Πολιτική εκμετάλλευση
Με τις διαδηλώσεις να επεκτείνονται και σε άλλες αλβανικές πόλεις, εκτός από τα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προέβη σήμερα το απόγευμα σε δηλώσεις για την εκτέλεση από την αστυνομία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσια πριν δύο μέρες στα Τίρανα, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, αλλά είχε παραβιάσει το αστυνομικό ωράριο κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού.
Ο κ. Ράμα καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου. Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους. Το λόγο, είπε ο Ράμα στη συνέχεια, έχει τώρα η δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σάντερ Λέσιαϊ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Ο κ. Ράμα ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την παραίτηση του υπουργού του, καθώς εκείνος, μετά τις δηλώσεις Ράμα, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της παραίτησής του.
Διαδηλώσεις
Εκατοντάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτήριο του υπουργείο Εσωτερικών στα Τίρανα, με την κατάσταση να ξεφεύγει μέσα σε λίγα λεπτά. Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτήριο, ωστόσο απετράπησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με χημικά.
Το πλήθος στη συνέχεια πετούσε πέτρες με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές στο κτήριο ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε τοποθετηθεί έξω από το υπουργείο. Μάλιστα πυρπόλησαν και το δέντρο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.
Η δολοφονία
Ο 25χρονος Klodian έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στην περιοχή Laprakë των Τιράνων. Κυκλοφορούσε στον δρόμο στις 1:45 τα ξημερώματα, που απαγορεύεται η κυκλοφορία και δεν φορούσε μάσκα.
Οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν και ο νεαρός τράπηκε σε φυγή. Τότε, πυροβολήθηκε δύο φορές πισώπλατα, με τη μία σφαίρα να τον βρίσκει στην καρδιά, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο 25χρονος «έκανε ύποπτες κινήσεις» και αρνήθηκε να υπακούσει όταν του είπαν να σταματήσει και τράπηκε σε φυγή. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία ο 25χρονος οπλοφορούσε.
Το θύμα φέρεται να «έτρεξε, κρατώντας ένα σκληρό αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο προς τον αστυνομικό», σύμφωνα με την αστυνομία.
Όπως ανακοινώθηκε, «μετά την επιθεώρηση της σκηνής και της γύρω περιοχής, βρέθηκε στο σημείο ένα πυροβόλο όπλο που υποπτεύεται ότι ανήκε στον 25χρονο».
Το όπλο που συμπεριλήφθηκε στα αποδεικτικά στοιχεία «βρέθηκε σε ένα από τα σοκάκια που περνούσε ο νεαρός όταν τον κυνηγούσε η αστυνομία».
Ο νεαρός δολοφονήθηκε αφού ο αστυνομικός δεν κατάφερε να τον προφτάσει και ενώ αδυνατούσε να τον συλλάβει πυροβόλησε προς το μέρος του.
Ο αξιωματικός συνελήφθη μετά το θάνατο του Κλοντιάν Ράσια και κατηγορείται για ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε πέρα από τα απαραίτητα όρια αυτοάμυνας.