Ζήτημα αποστρατωιτικοποίησης έξι ελληνικών νησιών επιχειρεί να επαναφέρει η Άγκυρα στο προσκήνιο, με στόχο να περιληφθεί στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η Τουρκία, με δύο νέες NAVTEX που εξέδωσε επιχειρεί να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης έξι ελληνικών νησιών, πατώντας στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί εναγωνίως να δημιουργήσει έδαφος ώστε να μπορέσει να αναθεωρήσει το πλαίσιο της Σνθήκς της Λωζάνης, που είναι αυτό που στην ουσία δεσμεύει την Τουρκία στα σημερινά της σύνορα, χωρίς ουσιατικό χώρο στην Ανατλική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Οι κινήσεις της Τουρκίας ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο. Με δεδομένο μάλιστα ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον αποφεύγουν την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική προκλητικότητα θα μπορούσε να προσάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις
Με νέες Navtex η Τουρκία θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Στο στόχαστρο της Άγκυρας βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Τήλος και η Χάλκη.
Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, πάντως, ο Tούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναθεώρησή της, όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων. Ωστόσο, στη Συνθήκη των Παρισίων η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα ούτε να την επικαλείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου, επέκρινε την ΕΕ ότι επιτρέπει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να είναι όμηροι της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας με την ΕΕ πάντα με καλή πρόθεση και μέσω διαλόγου, δεν βρίσκουμε σωστή τη στάση που επιδεικνύει. Είναι εντελώς λάθος οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να είναι όμηροι των τεχνασμάτων δύο κρατών»
τόνισε.