Τις διαβουλεύσεις για την κατάρτηση ενός τρίτου draft συμπερασμάτων για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησαν μετά από 30 λεπτο διάλλειμμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ακόμα οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες και η νύχτα προμηνείεται πολύ μακριά, χωρίς να αποκλείεται να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και να συνεχιστούν αύριο.
Κυρώσεις “special edition” κατά της Τουρκίας αναζητούν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, σε μια προσπάθεια να σώσουν πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην υπονομεύσουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Γερμανία θέλει να κρατήσει ζωντανή την πρωτοβουλία του Βερολίνου, η Ιταλία διαθέτει ανοιχτό και ισχυρό δίαυλο με Άγκυρα και Μόσχα, ενώ η κυβέρνηση της Μάλτας όντας αδύναμη πολιτικά και σε οικονομική κρίση ποδηγετείται από την Τουρκία. “Καθυστερήσεις” φαίνεται ότι παίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που φαίνεται ότι επιδιώκει την εξέταση του θέματος μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ.
Σε αυτή τη φάση οι απαιτήσεις που εγείρουν Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζονται από τη Γαλλία, τη Δανία και την Αυστρία. Από την άλλη πλευρά φιλοτουρκική στάση έχουν υιοθετήσει Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία και Μάλτα. Η Γερμανία δεν λαμβάνει θέση ξεκάθαρα αλλά αναμένει τη Γαλλία, εκπροσωπώντας τους νότιους να προσκομίσει προτάσεις.
Το πλαίσιο των προτάσεων δεν μπορεί να απέχει πολύ από τις γραμμές του δεύτερου draft, το οποίο αποτελεί τη βάση της συζήτησης και το οποίο είχε συγγράψει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει θέσει στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις θέμα εμπάργκο όπλων της ΕΕ, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχετική προεργασία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητηθεί από τους ηγέτες. Επίσης, επαναφορά των συμπερασμάτων του 2018 και του 2019, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Όταν όμως, η ρητορική σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο έχει αλλάξει και ο πρωθυπουργός αποδέχεται ότι η απόσταση 6 έως 12 μίλια είναι διαφιόνικούμενη ζώνη, τότε η επιβολή κυρώσεων για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στερείται νομικής βάσης.
Συνεπώς, τα περιθώρια επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις έναντι της Ελλάδας, ως μέλος της ΕΕ, περιορίζονται σε ζητήματα οικονομικών συμφερόντων. Όπερ σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να θέσει ζητήματα ορθής τήρησης διμερών συμφωνιών, πεδίο όμως που η ελληνική πλευρά δεν θέλει να θίξει. Ως εκ τούτου, αναζητείται φόρμουλα που θα καλύπτει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα ενοχλεί υπέρμετρα τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν θα πλήττει τα συμφέροντα Ιταλίας και Μάλτας. Ουγγαρία και Πολωνία εκτιμάται ότι συμμετέχουν στο μπρα-ντε-φερ επιδιώκοντας έμπρακτα ανταλλάγματα και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση με το κατάλληλο δέλεαρ.
Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται αποφασισμένη να τραβήξει την κατάταση στα άκρα και ως εκ τούτου ένα αποτέλεσμα που θα έκανε αναφορά σε συνέπειες και θα έθετε πιο σαφή οδικό χάρτη για τις διμερείς διαπραγματεύσεις, καθιστώντας παράλληλα προαπαιτούμενο την παντελή έλλειψη προκλήσεων, θα γινόταν εύκολα αποδεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το επίσημο αφήγημα
Σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα της ελληνικής πλευράς, όπως αναπαράγεται από την ΕΡΤ:
Στο πλαίσιο αυτό συζητείται να υπάρξει τιμωρία που δεν θα είναι σκληρή αλλά θα αφορά φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις παραβατικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο των συμπερασμάτων επικαλούμενη και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ένας πικρός συμβιβασμός, που διασώζει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν εν υπονομεύει τον Ταγίπ Ερντογάν και οδηγεί σε διερευνητικές επαφές, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου. Όπως όλα δείχνουν το ζήτημα των ευρωτουρκικών θέσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, η οποία όμως έχει προγραμματιστεί για την 25η Μαρτίου, συμπίπτοντας με τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Επικίνδυνοι ελιγμοί
Η ελληνική πλευρά, σε μια προσπάθεια να αναδείξει συνολικά το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας, επένδυσε την ενεργοποίηση των S-400 και τη θέση του Τζο Μπάιντεν, υπέρ των κυρώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η Γερμανία, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για πρόσχημα, προσφέρθηκε να μεταφέρει τη συζήτηση στο NATO, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε.