Σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κρούσματα και επιδημικό φορτίο στην Ελλάδα. Αντιθέτως η κλινική εικόνα είναι ασταθής και οι υφέσεις αποδεικνύονται βραχύβιες, καθώς τα κρούσματα στις ευπαθυείς ομάδες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Περίεργες αλλαγές στα τεστ. Στα ύψη θάνατοι και κρούσματα στους 65+. Μειώνονται τα κρούσματα και οι δείκτες φορτίου και μεταδοτικότητας
Η προβληματική κλινική εικόνα είναι άλλωστε η αιτία που δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Έτσι, το λιανεμπόριο θα ανοίξει για παραλαβές μόνο, οι εκκλησίες με πολύ χαμηλή πληρότητα και οι μετακινήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες σε εύρος, τόπο και ώρα, με ενδεχόμενο ad hoc αναθεώρησης για τις ημέρες των εορτών.
To Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ επανάληψη επισημάνει την οριακή και ασταθή κλινική εικόνα του ΕΣΥ και ιδιαίτερα των ΜΕΘ στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην προοδευτική απομείωση της ικανότητας περίθαλψης, λόγω της αργής αναπλήρωσης ανθρώπινων και υλικών πόρων. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σταθερή ανοδική τάση στη θνητότητα των 65+, που πλέον έχει φτάσει στο 15,5%(!).
Τις τελέυταίες ημέρες προβληματισμό προκαλεί η διαφοροποίηση του μίγματος των test. Αρχικά, η αναλογία pcr και rapid ήταν 90-10%, προοδευτικά αυξήθηκε στο 70-30% και εσχάτως βρίσκεται στο 55-45%. Η αύξηση της βαρύτητας των rapid, μειώνει μεν το κόστος και βελτιώνει τους χρόνους απόκρησης για τον ΕΟΔΥ, παράλληλα όμως, οδηγεί σε αύξηση των επαναληπτικών διαγνώσεων, δεδομένης της χαμηλότερης ακρίβειας των rapid. Συνεπώς, ο ΕΟΔΥ και επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποκτούν ταχύτερα εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας σε κοινότητες και περιοχές, αλλά με ταυτόχρονα χάνουν την ακρίβεια και μειώνεται η ευρύτητα του δείγματος, καθώς το σύνολο των τεστ δεν αυξάνεται.
Coronavirus 24h FactSheet
- 1.395 κρούσματα
- 32.747 τεστ
- 17.101 pcr
- 15.646 rapid
- 4,25% δείκτης θετικότητας
- 583 διασωληνωμένοι
- 102 θάνατοι
Ηλικιακή κατανομή
Παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων και την υποχώρηση των δεικτών θετικότητας και μεταδοτικότητας, το φορτίο που επωμίζονται οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα οι 65+ παραμένει δυσανάλογα υψηλό. Όπερ σημαίνει ότι οι προοπτικές αποσυμφόρησης του ΕΣΥ και ιδιαίτερα των ΜΕΘ.
ΕΙδικότερα, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε συνολικά 1.395 κρούσματα, η ηλικιακή τους διάρθρωση έχει ως εξής:
- 70 σε ανηλίκους
- 391 στην ομάδα 18-39
- 620 στην ομάδα 40-64
- 315 στην ομάδα 65+
- Καταγράφηκε ένα (1) παραπάνω κρούσμα από τον συνολικό αριθμό που αφορά σε μεταχρονολογημένο ηλικιακό προσδιορισμό καταγεγραμμένου κρούσματος.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Μαζική εισδοχή διασωληνωμένων και σε ΜΕΘ καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ αυξήθηκαν στους 583, παρά τους 102 θανάτους. Πρόκειται για ιδιίτερα ανησυχητική εξέλιξη καθώς πρόκειται για δίδυμη απειλή, μιας και αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι και ο ρυθμός αναπλήρωσης.
Ειδικότερα, η ηλικιακή κατανομή των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι είναι η εξής:
- 15 ηλικίας 18 έως 39 ετών
- 238 ηλικίας 40 έως 65 ετών
- 330 ηλικίας άνω των 65 ετών
Γεωγραφική κατανομή
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ οι περισσότερες περιφερειακές εστίες έχουν ελεγχθεί και οι ρυθμοί μεταδοτικότητας έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο, συνεχείς είναι αναζωπυρώσεις σε Σέρρες, Λάρισα, Καβλαλα, Κοζάνη και Μαγνησία.
- (9) κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, – (1386) εγχώρια κρούσματα.
Συγκεκριμένα: - 295 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
- 357 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 22 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 6 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
- 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
- 4 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
- 25 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
- 31 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
- 8 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
- 9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
- 18 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
- 8 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
- 39 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
- 23 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
- 26 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
- 41 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 49 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
- 19 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
- 75 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Νάξου
- 45 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
- 31 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
- 32 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
- 37 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
- 80 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων (όλα από Σκιάθο)
- 14 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
- 8 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
- 15 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
- 6 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
- 7 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
- 4 κρούσματα υπό διερεύνηση
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1395, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 122648 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 52.6% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 102, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3472 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 583 (71.0% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 122648 κρουσμάτων, 5076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 34774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.