Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων τέθηκε από την ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο,το θέμα δεν αναδείχθηκε από τη διαδικασία, αλλά εισήχθη σε προφορικό επίπεδο που συνεπάγεται ότι δεν υπήρχε προοπτική για απόφαση επ αυτού.
Στο NATO πετάει η Άγκελα Μέρκελ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδεχόμενο ζήτημα για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Η Γερμανίδα καγκελάριος διαφοροποιείται σε τέτοιο βαθμό από την ερμηνεία του Έλληνα πρωθυπουργού που συνιστά πλέον “άδειασμα”.
Η κατάσταση όμως είναι ακόμη πιο περίπλοκη απ ότι αρχικά φαίνεται, καθώς η προσέγγιση της Άγκελα Μέρκελ απέχει παρασάγκας από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη επί του θέματος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στο ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό κατεξοχήν διμερές, μεταξύ των χωρών-μελών και της Τουρκίας.
Η εκδοχή της Άγκελα Μέρκελ όμως είναι διαφορετική. Η Γερμανίδα καγκελάριος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με την Καθημερινή, πέταξε το μπαλάκι για συζήτηση του θέματος στο πλαίσιο του NATO, ήτοι εκτός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ΕΕ και χωρών μελών της.
Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι
Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συζητηθούν οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία
Απόφαση των ηγετών
Η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι ζήτημα κυρώσεων για την Τουρκία τίθεται μόνο σε ατομική βάση, σε πρόσωπα που σχετίζονται με τις έρευνες τουρκικών σκαφών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Διαχώρισε όμως το ζήτημα όσον αφορά στο εμπάργκο όπλων αναφέροντας ότι αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία, είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ. Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα περαιτέρω την κατάσταση επισήμανε ότι “ότι αυτή είναι η απόφαση των 27 ηγετών”.
Αναλύοντας το σκεπτικό της Γερμανίδας καγκελαρίου, η “Καθημερινή” αναφέρει ότι:
Ουσιαστικά δηλαδή το Βερολίνο προτιμά να αφήσει την πρωτοβουλία στην Ουάσιγκτον για τυχόν κυρώσεις συνολικά των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας, αν και η Κύπρος δεν αποτελεί μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως η Ελλάδα. Προφανώς επιλέγει να δει πως θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική του εκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής έκανε λόγο για επανεξέταση της προοπτικής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2021.