Σκληρές είναι παρασκηνιακές διεργασίες στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ διαπραγματεύονται ταυτόχρονα για μια σειρά από καυτά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η στάση απέναντι στην Τουρκία, η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για δράση κατά της Τουρκίας ώστε να επιβεβαιώσει η ΕΕ την αξιοπιστία της πιέζει στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απροθυμία πολλών χωρών είναι διάχυτη και η διαίρεση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προφανής.
Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για την διεύρυνση και επαύξηση του πλαισίου κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα, καθώς αναγνωρίστηκε από όλους η αποσταθεροποιητική και εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διεραιμένοι και η επιβολή νέων ουσιωδών κυρώσεων ένας μακρινός στόχος. Πιθανότερο θεωρείται το σενάριο επιπρόσθετων κυρώσεων για τις έκνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως για τα Βαρώσια και η αποστολή μηνυμάτων -πολιτικού επιπέδου- για τις μονομερείες ενέργειες στο Αιγαίο.
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει δύο καταθέσει δύο προτάσεις για την τροποποίηση του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί και μια τρίτη, πρόταση αλλά μέσω άλλης χώρας, κατά πάσα πιθανότητα της Ολλανδίας. Το περιεχόμενο της πρότασης αυτής, όμως, δεν είναι ακόμα γνωστό.
Μητσοτάκης: Διακύβευμα η αξιοπιστία της ΕΕ
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ, ζητώντας έτσι τη λήψη αποφάσεων στο τρέχον Συμβούλιο και να μην παραπεμφθεί το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε νέα Σύνοδο Κορυφής, τον Μάρτιο, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει από χθες.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει»
αναφερόμενος στο ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία.
Σαφές μήνυμα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που βρίσκεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, απέστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Παράλληλα, παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, όπου οι χώρες αποφάσισαν «ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες». «Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» υπενθύμισε.
«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει» επεσήμανε, κλείνοντας με τη λατινική φράση: «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»).
Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και σε ένα ακόμη σημείο: Αυτό του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία: Tο πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. ”Pacta sunt servanda”».