if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κορονοϊός: Αλλάζει η εικόνα. Λιγότερα κρούσματα και διασωληνωμένοι. Περισσότεροι οι νεκροί

Coronavirus, Κορονοϊός

Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκεται η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν. Μειώνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται όμως οι νεκορί. Ενθαρρυντική είναι και η αποτύπωση στους ποιοτικούς δείκτες.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 1382 κρούσματα, με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί κάτω από το 5%, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 579, εξαιτίας -κυρίως- της αύξησης των θανάτων. Αντιθέτως, οι νεκροί από τον κορονοϊό αυξήθηκαν σε 102 άτομα.

Η νέα αύξηση των νεκρών πάνω από τους 100 αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, ενώ οι θάνατοι σε ειδικές ομάδες όπως οι υγειονομικοί, οι αστυνομικοί και οι κάτω των 60 προκαλούν ανησυχία και τρόμο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν και οι ενστάσεις για την ποιότητα, την πληρότητα και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων του ΕΟΔΥ εντείνονται, εν τούτοις τα στοιχεία και οι υπολογισμοί, όσον αφορά στη γενική εικόνα, αποτελούν μόνο ενδείξεις τάσης και όχι αιτιολογικό αποφάσεων. Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ επανάληψη επισημάνει τον χαοτικό χαρακτήρα και την στατιστικά ελλιπή φόρμα των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, καθιστώντας αδύνατη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Έτσι, στην πραγματικότητα τα δημόσια δεδομένα μπορούν να συμβάλλουν στη διαπίστωση της κατάστασης. Δεν μπορούν όμως να λειτουργήσουν αποδεικτικά για πράξεις και παραλήψεις.

Πηγή προβληματισμού παραμένει η γεωγραφική ανταπόκριση και τα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες και ειδικότερα στους 65+. Από τα σωρευτικά και τα ημερήσια στοιχεία δεν προκύπτει αλλαγή της τάσης και της επιβάρυνσης, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη χαλάρωση των μέτρων. Η παρατεταμένη πίεση στο ΕΣΥ έχει περιορίσει πλέον ουσιαστικά την νοσηλευτική του ικανότητα και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Έντονο προβληματισμό προκαλεί επίσης η σημαντική αύξηση της θνητότητας στους 65+, που υπερβαίνει πλέον το 15%.

Coronavirus 24h Factsheet

  • 1.382 κρούσματα
  • 30.050 τεστ
    • 19.438 pcr
    • 10.612 rapid
  • 4,59% δείκτης θετικότητας
  • 579 διασωληνωμένοι ή σε ΜΕΘ
  • 102 θάνατοι

Ηλικιακή κατανομή

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν συνολικά 1.382 κρούσματα, η ηλικιακή διάρθρωση των ασθενών είναι:

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 579 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ή σε ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο, η κατανομή τους είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική κατανομή

Η γεωγραφική εικόνα είναι επίσης ενθαρρυντική καθώς δεν διαπιστώνονται εστίες σε έξαρση. Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει ευμετάβλητη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1382 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 118045, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5022 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 32079 (27.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

579 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 680 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1268 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version