Δηλώσεις που επιδέχονται πολλών ερμηνειών ως προς τους στόχους και το ακροατήριο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα.
Οι δηλώσεις Μισέλ, είναι ενδεικτικές της μεταστροφής του κλίματος και της δυναμικής που αναπτύσσεται στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αποτελούν όπως “call to action”. Όπερ σημαίνει ότι επέχουν θέση “πολυεργαλείου” πιέζοντας από τη μια την Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει πολιτική κάλυψη στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο Σαρλ Μισέλ, ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις αυτές, αν και το θέμα κυκλοφόρησε στα ελληνικά media με τον τίτλο “κυρώσεις στην Τουρκία είναι έτοιμη να επιβάλλει η ΕΕ”. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι:
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε»
για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Θεωρώ ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει»,
προειδοποίησε.
Οι δηλώσεις Μισέλ, στην πραγματικότητα, ήταν σε χαμηλότερους τόνους έναντι αυτών που που αποδίδονται από τα δημοσιεύματα στα ελληνικά media. Παρ’ όλα αυτά, η δημόσια επικριτική τοποθέτηση του Σαρλ Μισέλ στέλνει σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Τουρκία, προσφέροντας παράλληλα πολιτική κάλυψη στην ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, αν και η στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο προκαλεί κλιμακούμενες αντιδράσεις, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται η απαραίτητη συναίνεση για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Το Crisis Monitor σκιαγραφώντας την κατάσταση που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέδειξε και τη στρατηγική της Ελλάδας.
Δηλώσεις ναι, κυρώσεις;
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ρητορική είχε χρησιμοποιήσει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας ότι:
«Εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας»,
κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου. Τότε, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε κάνει άνοιγμα προς την Αγκυρα, με τον όρο της υπαναχώρησης από τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι προγραμματισμένο να επανεξετασθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Οι δηλώσεις Μισέλ επέχουν θέση πολυεργαλείου πιέζοντας από τη μια την Άγκυρα και παράσχοντας στήριξη στην Αθήνα
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η Επιτροπή είχε επιφορτισθεί με την επεξεργασία οικονομικών κυρώσεων και ότι είναι έτοιμες να τεθούν σε ισχύ.
Η ομοφωνία είναι απαραίτητη για την επιβολή κυρώσεων.
ΗΓερμανία έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας με την ελπίδα της επίτευξης μίας συμφωνίας «για την ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία».
«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, αλλά το βεληνεκές τους δεν έχει ακόμη αποφασισθεί»,
αναφέρουν πηγές στην ΕΕ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.